Dario avg 17, 2019 - 3763 Views

AQUA DORIA - PRIRODNI IZVOR SELENA Featured

Selen je jedan od najjačih antioksidanata u prirodi. Ovaj esencijalni mineral, koji se u organizmu nalazi u tragovima, neophodan je za život i normalno funkcionisanje organizma. Odrasli ljudski organizam u prosjeku sadrži oko 20 mg selena od čega se najviše koncentracije nalaze u eritrocitima, bubrezima, jetri, srcu, slezeni itd.. 

Selen je veoma slabo zastupljen u našem organizmu, stoga je i neophodan je unos selena kroz ishranu. Izvor selena u hrani nalazimo u mnogobrojnim zdravim namirnicama koje je poželjno svakodnevno konzumirati, kako nam i preporučuju ljekari i nutricionisti. On je veoma cijenjen i prava je dragocjenost za naše zdravlje. Preporučena dnevna doza Selena je 70 mcg koju treba uneti hranom.

Selen je dobar za sledeće stvari:

- Kao antioksidans. Selen je odličan antioksidans, što znači da uništava slobodne radikale u organizmu, koji izazivaju mnoge zdravstvene probleme poput karcinoma, problema sa srcem, prijevremeno starenje.

- Za imunitet. Selen igra važnu ulogu u pravilnom funkcionisanju imunog sistema i pomaže u stvaranju T-ćelija iz belih krvnih zrnaca. Manjak selena u ishrani može dovesti do disfunkcije ovih antitijela.

- Za tiroidnu žlezdu. Selen pomaže u enzimskim reakcijama u ćelijama i veoma je važan za funkcionisanje štitne žlijezde. On pospešuje produktivnost hormona štitne žlezde. Ako se javi nedostatak selena, previše joda može oštetiti tiroidnu žlijezdu. Zato je potrebno obezbijediti organizmu dodatne količine ovog minerala, posebno u slučaju smanjene funkcije štitne žlijezde.

- Prevenciju mnogih vrsta raka, a posebno raka dojke, želuca, grla i rektuma. Jačanje imunog sistema.

Zajedno sa drugim korisnim mineralima selen omogućava formiranje ćelija imunološkog sistema, što značajno povećava odbrambene sposobnosti organizma u borbi s infekcijama i drugim bolestima.

- Poboljšava protok krvi i snižava rizik za pojavu srčanih bolesti

- Pomaže da se smanje simptomi astme

- Poboljšava plodnost. Utiče na proizvodnju spermatozoida i mušku plodnost. Prevenciju kardiovaskularnih oboljenja.

- Selen u namirnicama snižava nivo lošeg (LDL) holesterola, što je važan faktor u prevenciji gotovo svih oboljenja srca.

Selen se preporučuje i za sprečavanje kardiomiopatije (upala i oštećenje srčanog mišića).

Usporavanje starenja i povećava dugovečnost. Sprečava ubrzano starenje kože, ali i mišića i mozga

- Liječenje artritisa

- Liječenje Kronove bolesti

- Liječenje infekcija disajnih organa. Oboljeli od astme veoma često imaju nedostatak selena u krvi

- Jačanje potencije

- Pospješivanje antioksidativnog dejstva vitamina A i E

- Štiti tijelo od toksičnosti teških metala i zagađenosti okoline

Mineral selen vezuje arsen, olovo, živu, aluminijum i kadmijum, te tako izbacuje ove toksične elemente iz našeg organizma. Ovo dejstvo se pojačava ako se istovremeno uzimaju mangan, kalcijum, magnezijum, cink i selen.

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • + 381 69 625 167 (Novi Sad, Srbija)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top