Dario apr 18, 2020 - 507 Views

Vlasti Italije uvode aplikaciju praćenja kontakata sa zaraženim Featured

Vlasti Italije najavile su da će koristiti mobilne aplikacije za praćenje kontakata osoba koje su bile pozitivne na testu na virus korona.

 

Iz italijanske vlade tvrde da će praćenje kontakata sa zaraženim osobama pomoći u provođenju druge faze borbe protiv pandemije COVID-19 koja će početi nakon ukidanja restriktivnih mjera i uključivati obnovu ekonomskih i drugih aktivnosti u toj zemlji.

Cilj upotrebe nove aplikacije za telefone je da se pojedinci SMS porukom obavijeste da je neka sa kojom su bili u neposrednom kontaktu bila pozitivna na testu na virus korona.

Riječ je o aplikaciji "Immuni" koju je razvila milanska softverska kompanije Bending Spoons u saradnji s marketing kompanijom Jakala i Medicinskim centrom Santagostino u Lombardiji.

Specijalni komesar za vanredno stanje u Italiji Domeniko Arkuri kazao je kompanija vladi besplatno ustupila novorazvijenu aplikaciju.

Aplikacija će prvo biti testirana upotrebom u dvije fabrike Ferrarija, a potom i u cijeloj Italiji.

"Nadamo se da će naši građani prihvatiti apel i masovno koristiti aplikaciju kako bismo izbjegli ponavljanje prvog udara pandemije", kazao je Arkuri i dodao je da bi najmanje 60 odsto populacije trebalo koristiti aplikaciju da bi se ostvarili željeni rezultati praćenja kontakata sa zaraženim ljudima.

Italija je jedna od najteže pogođenih zemalja pandemijom COVID-19 sa više od 106.000 zaraženih i više od 22.000 umrlih osoba.

Immuni je aplikacija koju su italijanske vlasti izabrale među više od 300 ponuđenih sličnih tehnoloških rješenja, a radi na bazi Bluetooth tehnologije.

Iz zvaničnog Rima tvrde da je plan u skladu s preporukama Evropske komisije o zaštiti ličnih podataka i da se upotreba aplikacije bazira na dobrovoljnom pristanku građana čije lokacije kretanja neće biti praćene, već isključivo će biti bilježeni kontakti sa osobama.

Sličnu aplikaciju već koriste vlasti Južne Koreje, Singapura i Kine, a i Francuska je najavila slične mjere.

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top