Dario avg 27, 2020 - 149 Views

DOBOJLIJE NA KROVU REPUBLIKE SRPSKE Featured

Planinarsko ekološko društvo “Preslica”  iz Doboja u svom godišnjem planu rada već nekoliko godina ima i Vidovdanski pohod na najviši vrh Republike Srpske, 2386 visoku planinu Maglić. Ova 2020. godina je, nažalost, poremetila planove u svim oblastima života, pa su tako  Dobojlije svoj uspon na ovu prekrasnu planinu odgodili do nekih boljih uslova. Iščekivanje ovog lijepog putešestvija nije dugo trajalo, i ovih dana je stigla vijest da su naši planinari 22.avgusta uspješno obavili uspon i vratili se sa najljepšim utiscima. 

Iako društvo broji oko 60 članova, ovog puta se njih 25 našlo u koloni koja je sa Prijevor sedla,uobičajene polazne tačke  za ovaj pravac, krenula ka “krovu Republike Srpske”. Odluka je bila da se ide takozvanim “banjalučkim smjerom”, koji predstavlja jednu od najtežih staza za uspon na Maglić. 

“U našoj planinarskoj grupi bilo je svih uzrasta, gotovo polovina su bile pripadnice pola koji neopravdano zovemo slabiji, a imali smo i hrabrih tinejdžera,” kaže predsednik PD”Preslica” Nenad Stanišić i dodaje da je pomalo strahovao hoće li biti problema sa snagom i kondicijom. 

“Pokazalo se da su moje bojazni bile potpuno neutemeljene, jer su svi učenici pohoda bez gotovo ikakvih problema izašli na vrh Maglića. Pomagali smo jedni drugima, hrabrili slabije, jer je uspon koji smo izabrali zaista zahtjevan i težak, ali nam je nagrada bila da smo izašli sa osmijehom, ponijevši predivne utiske,” priča Stanišić.  

Dobojski planinari su,osvojivši Maglić, obišli i prekrasno Trnovačko jezero, te dio nacionalnog parka “Sutjeska”. Nakon kampovanja na Prijevoru, slijedio je povratak kući, uz upečatljive uspomene koje neminovno ostavlja ovaj dragulj prirode. 

Planinarsko ekološko društvo „Preslica“ Doboj osnovano je 14. februara 2009.g. sa ciljem da održi tradiciju planinarstva na teritoriji opštine Doboj, nastavljajući rad PD „Lukijana Radojčić“ i planinarske sekcije Sokolskog društva „Sv. Đorđe“ iz Doboja.Društvo je dobilo ime po ozrenskom vrhu Preslica koji je visok 341 mnv , i već decenijama predstavlja jedno od najomiljeniijih izletišta Dobojlija. 

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top