Dario dec 20, 2020 - 609 Views

Drakulićki Lješnik - naše blago Featured

Današnji razgovor sa kreatorima fenomenalne plantaže lješnika na području Grada Banja Luka je sigurno nešto što daje pozitivan primjer.

"Uzgoj i prodaja lješnika je nešto čime se bavimo. Naš lješnik se uzgaja na blagim padinama Drakulića. Blaga kontinentalna klima i geografski položaj u kojem su smješteni zasadi daju superioran kvalitet i veličinu ploda" - sa ponosom ističu vlasnici.

Informišite se putem kontakt informacija na njihovoj Facebook Stranici - Lješnik drakulićki

Sigurno nijeste upoznati sa svim blagodetima koje pruža lješnik!

Kod lješnika je sve ljekovito - kora, lišće, cvijetne rese i plod.

Jezgro lješnika je bogato dragocjenim sastojcima, ulja ima čak 70 procenata, a u većim količinama prisutne su bjelančevine (hidrolizom se izdvajaju aminokisjeline), ugljeni hidrati, šećer, mineralne materije, vitamin E, B- sitosterol, celuloza... Sadrži i vitamine B grupe, posebno B1 i B6, koji su važni za mišićnu masu i energiju, rad mozga i nervni sistem. Ako se unose u dovoljnoj količini, sprečavaju depresiju, pa se zato lješnik naročito preporučuje trudnicama da bi je izbjegle poslije porođaja, kada se češće javlja.

Vitamin A iz ploda povoljno djeluje na kožu i kosu, zube i imunitet, jača i unutrašnje organe. Vitamin E takođe je značajan za vitalnost kože, povoljno utiče na krvne sudove, čuva srce. Vitamini K i F podstiču metabolizam, rast kose i pomažu koži da bude zdrava.

Lješnik je jak antioksidans jer sadrži fenolna jedinjenja, u svježim cvijetnim resama i lišću nalaze se ogromne količine vitamina C, a u kori i lišću dragocjeni katehinski tanini. Cvijetne rese, kora i lišće se koriste u prevenciji i liječenju žutice, upale pluća i niskog pritiska.

Poput svakog biljnog ploda, ni lješnik ne sadrži holesterol. Ali, za razliku od drugih, ima sastojke koji smanjuju nivo holesterola u krvi. Omega 3 i omega 6 masne kisjeline iz ovog voća održavaju vitalnost organizma. Zbog obilja magnezijuma, fosfora, cinka, bakra, gvožđa, kalcijuma, smatra se jednom od nutritivno najvrjednijih namirnica.

U narodnoj medicini se od njega pravi čaj za obloge, koje se stavljaju na otvorene rane nastale zbog proširenih vena na nogama. Isti čaj se koristi i protiv hemoroida, a preporučuje se i protiv dijareje. Zajedno sa bademom, pistaćima i orasima, snažno sprječava srčane tegobe i čuva kardiovaskularni sistem.

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top