Dario dec 24, 2020 - 256 Views

Paspalj za "Nezavisne": Pobjedu nisam očekivao, ali je osjećaj sjajan Featured

Iskreno, nisam očekivao ovoliku medijsku pažnju, ali eto, u moru turobnih vijesti ove godine, drago mi je da se mediji u ovolikoj mjeri interesuju i za umjetnost", kaže Igor Paspalj, gitarista iz Prijedora, koji je proglašen za najboljeg gitaristu 2020. godine, objavio je poznati sajt guitarworld.com.

 

U obrazloženju nagrade navodi se da je Paspalj, svirajući muziku poznatih gitarskih virtuoza, pokazao izuzetnu vještinu na ovom instrumentu, što mu je i donijelo ovu prestižnu nagradu. Njegov nastup bio je pod uticajem bluza, a svoju vještinu demonstrirao je zavidnom tehnikom korištenja trzalice i savijanja žica, naveli su u obrazloženju guitaworld.com.

Talentovani gitarista za "Nezavisne novine" ističe da nije očekivao da će biti izabran za pobjednika i da je osjećaj nakon pobjede sjajan.

"To je jedan od najprestižnijih svjetskih magazina posvećenih gitari i gitaristima i izabran sam od strane čitalaca, editora, urednika i žirija sačinjenog od najvećih svjetskih imena poput Džona Petručija, Džona 5 i Nita Strausa", rekao je Paspalj, koji kroz razgovor ne krije da je iznenađen pažnjom medija i javnosti s obzirom na to da su od prve vijesti da je proglašen za najboljeg gitaristu, o njemu pisali brojni domaći, kako mediji, tako i kolege iz struke.

Kao nagradu Paspalj će dobiti članak posvećen njemu u prestižnom magazinu "Guitar World" i u printanom i u online izdanju, kao i snimanje profesionalnog video-spota njegovog nastupa. Pored toga, dobio je i vrijednu električnu gitaru "PRS S2 McCarty", koja vrijedi 1.700 dolara.

"Ovu nagradu 'Guitar World' tradicionalno dodjeljuje već desetinama godina, i biraju gitariste koji su se na neki način istakli tokom godine. Ja sam imao sreću da sam početkom godine počeo raditi kao artist za 'JTC Guitar', najveći i najcjenjeniji 'online guitar learning community' na svijetu, što mi je donijelo saradnju sa velikim svjetskim imenima, kao i ogromnu promociju, tako da pretpostavljam da je to uveliko uticalo na cjelokupan proces", rekao je Paspalj.

Inače ovaj talentovani gitarista je svoje prve korake u upoznavanju sa ovim instrumentom napravio sa 13 godina i od tada se profesionalno bavi sviranjem gitare.

"Sviram veoma često, ali ne vježbam više toliko kao ranije, kada su to bile sesije i po osam do 10 sati dnevno. Ali veoma je bitno ne izgubiti kontinuitet i konstantno se družiti sa instrumentom", poručio je Paspalj.

Inače, ovaj umjetnik posljednjih šest godina živi u Dubaiju, gdje djeluje kao profesor gitare u "American School of Dubai".

"Trenutno se nalazim u BiH zbog cijele situacije sa virusom korona, ali proteklih šest godina boravim i radim u Dubaiju. U tom vremenu djelovao sam kao profesor gitare u 'American School of Dubai', zatim kao session i studijski muzičar i nastupao sam šest dana sedmično, 11 mjeseci u godini u proteklih pet godina. To je i dalje najljepši i najkorisniji vid bavljenja muzikom - sviranje uživo - i to je stvarno jedno neprocjenjivo iskustvo", zaključio je Paspalj.

Kada su u pitanju naredni planovi ovog talentovanog virtuoza, Paspalj ističe da trenutno nema velikih najava zbog pandemije virusa korona.

"Teško je sada bilo šta planirati zbog trenutne situacije sa kovidom-19, tako da stvarno ništa ne mogu da kažem povodom budućih planova. Trenutno se sve svodi na online angažmane, kojih, srećom, ne nedostaje. Vidjećemo šta će budućnost donijeti", rekao je Paspalj.

Izvor : Nezavisne

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top