Dario jul 27, 2021 - 167 Views

Neum postaje europsko središte podvodnog filma Featured

Međunarodni festival podvodnog filma Neum 2021 - Underwater film festival Neum 2021 biće održan u Neumu, 27. i 28. avgusta, pod pokroviteljstvom Općine Neum.

Tokom prvog festivalskog dana planirane su projekcije filmova u službenoj konkurenciji, a drugi dan je rezervisan za edukativno ekološke radionice podvodnog snimanja, odabira tehnike i sigurnosti pod nazivom „Podvodni svijet“.

„Imamo odlične reakcije i veliki broj prijava autora iz cijelog svijeta za natjecateljski dio Festivala podvodnog filma Neum. Trenutno brojimo više od 250 prijavljenih filmova. Naš cilj je razmjena iskustava, nova praktična saznanja autora, kao i šire ciljne javnosti, a jednako tako cilj nam je kroz Festival podvodnog filma  osnažiti društvo u vezi sa ekološkim aktivnostima i sprečavanjem zagađenja rijeka, mora i obale“, istakao je Ivo Mikulić, autor i osnivač Festivala podvodnog filma Neum.

Ova nesvakidašnja filmska smotra će biti europsko središte podvodnog filma, s obzirom da će tokom Festivala biti prikazani filmovi ne samo iz Bosne i Hercegovine, već i iz Hrvatske,  Španjolske, Francuske, Italije, Nizozemske, Indije, Irana i mnogih drugih država. Uvjet za prijavu na Festival je da je film snimljen barem 50% vremena pod vodom, morem, jezerom, bazenom, rijekom ili slično.

„Zvijezde ovog Festivala su autori filmova i publika, jer želimo 'živi' festival, s ljudima u publici. Ukoliko dođe do zabrana okupljanja, tek onda se ide na 'online' varijantu festivala“, istakli su organizatori.

Tokom prvog Underwater film festivala biće dodijeljena i priznanja u kategorijama: najbolji film festivala, najbolji bh. podvodni film, najbolji eko film, najbolja kamera te najbolja glazba.

Ukoliko imate podvodno filmsko ostvarenje i želite da se nađe u konkurenciji za neko od pomenutih priznanja, upute potražite na www.uff.ba (gdje možete pronaći i više informacija o samom Festivalu) ili www.filmfreeway.com.

Festival podvodnog filma Neum je specifičan po temi i formi koja je otvorena za sve kategorije stanovništva, kao i sve kategorije autora (od amatera do profesionalaca). Filmovi o podvodnom svijetu privlače i afirmiraju autore da produkcijom filmova, između ostalog, potaknu vlade, političare, lidere mišljenja i ekologe na jači i intenzivniji angažman u vezi sa  očuvanjem podvodnog svijeta, morske flore i faune. Dođite na Festival u Neumu, zaronite s ribama i zaželite želju!

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top