Dario mar 03, 2023 - 243 Views

"Istina" druga sezona Featured

na programu Radio-televizije Republike Srpske od 5.marta, nedjeljom u 21.15


U ovom dokumentarnom serijalu u fokusu će ponovo biti teme važne za razumijevanje istorije i identiteta srpskog naroda na ovom prostoru.

Novu sezonu otvorićemo pričom o ofanzivi na Kozaru, jednoj od najkrvavijih bitaka Drugog svjetskog rata na prostoru bivše Jugoslavije.

Neka od pitanja na koja će naši sagovornici ponuditi odgovor su - kako je izgledalo uspostavljanje vlasti NDH u Bosanskoj Krajini, ko je činio zločine, ko je i zašto podigao ustanak, kakva je u svemu bila uloga Komunističke partije, šta je sve prethodilo ofanzivi na Kozaru, kakve su bile njene posljedice po srpsko civilno stanovništvo i na koji se način stradanje Kozare obilježavalo u drugoj Jugoslaviji?

Jedna od tema biće i popis srpskih žrtava 20. vijeka, odnosno pitanje zašto srpske žrtve Prvog i Drugog svjetskog rata nikada u potpunosti nisu popisane?

Da nam se ova istorijska greška ne ponovi, kada je riječ o žrtvama odbrambeno-otadžbinskog rata, pobrinuo se Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih. Otkriće nam kako je izgledao rad na popisu žrtava posljednjeg rata i kreiranju Atlasa zločina nad Srbima.

Nova sezona "Istine" na programu je Televizije Republike Srpske od 5. marta.

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top