Dario sep 14, 2023 - 275 Views

Zelena destinacija uz Održivi Razvoj na Farmi Magaraca: Mali Farmer sa Velikim Snovima Featured

U srcu malog, ali bogatog prirodom grada Zavidovići, na obroncima planine Klek, Alen Jusupović, mladi farmer sa velikim snovima, pretvorio je studentski projekat u uspešan porodični biznis. Počevši sa samo jednom magaricom, danas na njegovoj farmi se brine o 80 čipovanih magaraca u skladu sa najvišim standardima.

Ova inspirirajuća priča započela je kada je Alenov studentski projekat, koji je osvojio prvu nagradu i donio im 4.000 dolara, postao osnova za razvoj porodičnog biznisa. Prva zarada stigla je kroz jahanje magaraca, a nakon toga, Alen i njegova porodica su krenuli u proizvodnju magarećeg mlijeka i kozmetike. Njihovi planovi za budućnost uključuju i razvoj turizma na ovom prelepom lokalitetu.

18

Pitali smo Alena kakav je njegov prijedlog za proširenje i dodatnu ponudu na farmi. "Uspostava smještajnih kapaciteta je ključna", kaže Alen, "jer želimo omogućiti gostima da uživaju u svježem magarećem mlijeku, koje se pokazalo kao dobar dodatak ishrani, posebno za plućne bolesnike."

Međutim, Alen priznaje da postoje izazovi u njihovom biznisu. "Vremenski uslovi često igraju ulogu, a stočarstvo je specifično jer se često mijenjaju cijene hrane."

Što se tiče turizma, Alen veruje da potencijal ovog područja nije potpuno iskorišten. "Mislim da je samo 10% potencijala iskorišteno", kaže on. Govoreći o održivosti projekata, ističe da je podrška nakon implementacije ključna, jer se često dešava da se projekti ugase.

Pitanje o projektu Održivog turizma Eu4business recovery uz GIZ kao implementatora, izazvalo je osmeh na Alenovom licu. "Ovo je ono što nam je falilo", kaže on. "To je odlična prilika za razvoj potencijala, a sa malo novca možemo postići mnogo, ali mora postojati kontinuitet. Savjeti su takođe veoma bitni za realizaciju projekata."

Na pitanje o turističkom potencijalu Zavidovića, Alen ističe izvore Suhe, vilu iz vremena Austrougarske, kamene kugle, farmu magaraca, biciklističke staze, tri reke, rafting, ribolov i lov kao ključne atrakcije. "Turizam se može razvijati tokom cijele godine", kaže on. "Sva četiri godišnja doba se mogu iskoristiti, čak i zimi za skijanje."

17

Farmu Magaraca ne čini samo magareće mlijeko. Alen i njegova porodica nude i kozmetiku na bazi magarećeg mlijeka, mogućnost jahanja na svojih četiri obučena konja, i uskoro će otvoriti dva bungalova za smještaj turista ili onih koji imaju problema sa plućima. Takođe, planina Klek u blizini farme pruža potencijal za model "vazdušne banje."

Na kraju razgovora, Alen se zahvalio Evropskoj uniji i implementatoru projekta Eu4business recovery GIZ-u na podršci koja im je omogućila da ostvare svoje snove i doprinesu razvoju ovog predivnog planinskog kraja.

Projekat „EU4BusinessRecovery“, kojeg sufinansiraju Evropska unija i Njemačka vlada ima za cilj pružanje podrške Bosni i Hercegovini u ublažavanju posljedica izazvanih pandemijom COVID-19. Projekat sa fokusom na izvozno orjentisani i turistički sektor implementira GIZ podstičući otvaranje novih radnih mjesta, te rast i razvoj preduzeća, čime BiH postaje konkurentija na tržištu Evropske unije.

19

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top