Dario sep 14, 2023 - 214 Views

Zavidovići: Biser Bosne Kroz Oči Jednog Ljubitelja Prirode - EU4BusinessRecovery uz podršku Evropske Unije i Njemačke Vlade Featured

Zavidovići, pitoreskno naselje smješteno na sjeveru Bosne, prvi put se zvanično pominje 1565. godine i oduvijek je bilo blagoslovljeno bogatom istorijom i prirodnim čudima. Amir Muminović, mještanin ovog gradića i istinski avanturista, sa nama dijeli sve što ovo područje ima da ponudi.

Prepoznajući rast potražnje za zelenim turizmom, održivošću i trendom da se turisti okreću ka ekološki prihvatljivim destinacijama, Bosna i Hercegovina je u okviru projekta EU4BusinessRecovery, kojeg sufinansiraju Evropska unija i Vlada SR Njemačke, otvorila put ka novom poglavlju razvoja zelenih destinacija u turizmu. Ovaj ambiciozni projekat obećava da će donijeti pozitivne promene u turističkom sektoru, istovremeno pružajući podršku održivom razvoju i privlačeći ekološki osvešćene putnike.

5

Istorijsko Blago, kultura I duhovnost

Zavidovići su procvjetali krajem 19. vijeka i danas leže na nadmorskoj visini od 210 metara. Sa površinom od svega četiri kvadratna kilometra, ovaj mali grad krije bogato naslijeđe. Kulturni spomenici, poput Spomenika poginulim borcima NOB-a, Manastira Sv. Trojice u Vozući i Katoličke crkve Sv. Josipa, svjedoče o dugoj i bogatoj istoriji ovog mjesta.

Posebno treba istaći Staru džamiju u Rujnici, koju je Državna Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine proglasila nacionalnim spomenikom. Ova džamija je jedinstvena jer je izrađena od drvene građe i premeštena iz jednog sela u drugo.

Džamija u Rujnci, takođe starija od četiri vijeka, predstavlja primjer izvanredne islamske arhitekture. Njezina bogata istorija svjedoči o duhovnom i kulturnom naslijeđu ovog regiona, a ovo proglašenje za nacionalni spomenik priznaje značaj islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Manastir u Vozući potiče iz 16. vijeka i predstavlja izuzetno važnu tačku za proučavanje srpske pravoslavne kulture i arhitekture u ovom regionu. Manastir se ističe svojim arhitektonskim detaljima i freskama koje pričaju priču o istoriji i vjeri ovog kraja. Ova svetinja već godinama privlači brojne hodočasnike i posjetioce, a njezino proglašenje za nacionalni spomenik će doprinijeti njezinoj dugoročnoj zaštiti i očuvanju.

Milovidna crkva Zavidovićka, kako ju je 1937. godine opisao nadbiskup dr. Ivan Šarić, nalazi se na lijevoj obali rijeke Bosne, na uzvisini, i dominira panoramom grada. Prekrasni park koji je okružuje zasađen je 70 -ih godina prošlog stoljeća. To je nedvojbeno i danas najljepši zeleni prostor u gradu.

Izdradnja crkve u Zavidovićima započela je 19. marta 1914. godine i trajala je skoro dvije godine.

2

 Prirodne Ljepote

Zavidovići su okruženi prirodnim ljepotama koje će oduševiti sve ljubitelje prirode. Rijeka Gostović, koja protiče kroz ovu opštinu, pruža osvježenje u ljetnim mjesecima, dok njeni kanjoni nude spektakularne pejzaže. Tu su i brojni vodopadi i ribnjaci koji privlače posjetioce i ribolovce.

Najpoznatiji prirodni fenomen u ovom kraju su kamene kugle. Oko 50 ovih misterioznih kamenih formacija pronađeno je na 11 različitih lokacija u opštini Zavidovići. Ovaj fenomen, koji je rijedak u svijetu, čini Zavidoviće jednim od posebnih mjesta za ljubitelje prirode i geologije.

9

Aktivnosti za Avanturiste

Za ljubitelje aktivnog odmora, Zavidovići nude obilje mogućnosti. Rafting na rijeci Gostović, biciklizam, planinarenje i sportsko penjanje su samo neke od avanturističkih aktivnosti koje se mogu praktikovati u ovom regiji.

Planina Tajan, koja se uzdiže na impresivnih 1467 metara nadmorske visine, dominira okolinom svojim veličanstvenim izgledom. Njene guste šumske površine, planinski potoci i proplanci nude izvanredne prilike za istraživanje i opuštanje u prirodi. Na Tajanu ćete naći raznovrsne vrste flore i faune, uključujući endemske biljke i životinje koje čine Tajan ekološkim draguljem.

Amir Muminović takođe ističe farmu magaraca i konja, kao i golf terene koji privlače zaljubljenike u životinjski svijet i golf.

3

 

Turistički Potencijali u Zavidovićima

Evo možda još jednom taksativno da nabrojimo turističke potencijale:

  • Kamene kugle
  • Najveća kamena kugla u svijetu
  • Speološki objekti
  • Rafting
  • Biciklizam
  • Planinarenje
  • Farma magaraca – “Mali Farmer”
  • Farma konja
  • Golf tereni
  • Sportsko penjanje
  • Stari voz Ćiro
  • Zaštićeni nacionalni objekti Krivajina Vila, stara džamija u Rujnci, manastir Udrim, manastir Vozućica

 

Zavidovići, sa svojim bogatim naslijeđem, prirodnim čudima i raznovrsnim aktivnostima, pružaju nezaboravan doživljaj za sve posjetioce. Ovo je destinacija koju svako treba da ima na svom putnom planu, a zahvaljujući entuzijazmu mještana kao što je Amir Muminović, Zavidovići će zasigurno ostati na mapi neodoljivih destinacija. ????

Projekat „EU4BusinessRecovery“, kojeg sufinansiraju Evropska unija i Njemačka vlada ima za cilj pružanje podrške Bosni i Hercegovini u ublažavanju posljedica izazvanih pandemijom COVID-19. Projekat sa fokusom na izvozno orjentisani i turistički sektor implementira GIZ podstičući otvaranje novih radnih mjesta, te rast i razvoj preduzeća, čime BiH postaje konkurentija na tržištu Evropske unije.

1

6

8

11

14

15

 

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top