Dijana jan 27, 2017 - 749 Views

Promovisan roman Dolarska žaoka u Narodnoj biblioteci Doboj Featured


 Žaoka bocnula čitaoce

U  Narodnoj biblioteci u Doboju, u  utorak 24.01. u 19 časovaje održana druga promocija romana Dolarska žaoka, čiji je autor  dobojski autor Predrag Bojinović. Nakon uspješne prve promocije romana na Beogradskom sajmu 2016. godine, autor se odlučio da svoj prvi izdani roman  predstavi i svojim sugrađanima na jedan svjež i zanimljiv način. O djelu su govorili sam autor i lektor romana prof. Mira Stanišev, a program je vodila Ivana Bukejlović. Početak promocije obilježen je uvodnim riječima direktorice biblioteke, Slavice Gostimirović.  Svakako je potrebno naglasiti da je promocija bila veoma posjećena a što je zanimljivo bili su prisutne skoro sve generacije, od srednjoškolaca do penzionera. Promociji su takođe, pored našeg novinara, prisustvovali reporteri sa televizija K3 i RTRS, koji su intervjuisali autora po završetku promocije. Prije početka promocije je na velikom platnu prikazivan kraći film sa promocije na Beogradskom sajmu koja je održana na štandu Predstavništva Vlade Republike Srpske. Zahvaljujuci odličnoj organizaciji bibliotekara Narodne biblioteke Doboj, koji su se potrudili da se svi osjecaju opušteno i prijatno u prelijepom novoizgrađenom krilu naše biblioteke, atmosfera na promociji je bila veoma prisna i topla, na momente čak i vesela. Nakon uvodnih  riječi, o knjizi je počela da govori prof. Mira Stanišev, dajući jedan zanimljiv komentar.
„Vidite, na prvoj promociji u Beogradu, sam Predragu postavila pitanje zašto u romanu nema žena, a njegov odgovor je bio da nama ženama tu nije mjesto, jer su žene previše nježne i lijepe za prljavi svijet političko-ekonomskih intriga.Tako da mozemo zaključiti da su za sve političke i ekonomske krize u svijetu krivi MUŠKARCI,“ govorila je kroz smijeh.

Zamisao je bila da se u razgovor o knjizi uključe i gledaoci, a odlomke iz romana su čitali učenici  Medicinske škole, već iskusni članovi dramske sekcije iste škole. Na taj način je donekle bačeno svjetlo na  sadržaj romana kao i povezanost priče proistekle iz piščeve mašte (ili možda ne) sa događajima koji su se zaista desili u bliskoj istoriji. Autorovo detaljno poznavanje istorije ekonomskih kriza ne treba da nas čudi.
„Za svoj magistarski rad sam imao temu velikih ekonomskih svjetskih kriza. Međutim kako u naučni rad ne možete unositi svoje pretpostavke i lične stavove koje je nemoguće dokazati, zato možete napisati roman o tome koji je ipak na kraju, fikcija. Sa druge strane moj hobi i velika ljubav je pručavanje istorije, što me je navelo da radnju ovog romana premjestim iz sadašnjeg vremena u prošlo, kao i da pokušam da ukažem na moguće događaje koji su prethodili vremenu u kojem živimo, a čije posljedice i danas osjećamo.“
Inače, roman Dolarska žaoka je podijeljen u jedanaest cjelina ili poglavlja, od kojih se jedno poglavlje pod imenom Rašomon ponavlja četiri puta. Autor je objasnio da je ovo u stvari jedna od verzija tehnike pisanja priče u priči a da sam naziv poglavlja ne samo da asocira nego i jeste na neki način odavanje počasti velikom režiseru i njegovom filmu. „Rašomon,“ kako sam autor kaže, „jeste riječ koja opisuje nešto što je nemoguće dokazati, to jest opisuje priču koja ima nekoliko viđenja ili nekoliko istina,  a na čitaocu je se odluči koja se istina njemu sviđa i koja mu odgovara.“
Roman obiluje velikom količinom istorijskih podataka, kako ekonomskih tako i politčkih neupitnih činjenica koje su najčešće smještene u poglavlja koja opisuju realne događaje iz bliske prošlosti. Ta poglavlja su bombastično nazvana prema istoimenim događajima, koji se prema američkoj tradiciji nazivaju malo pompezno i  tragično, pa tako imamo poglavlja romana pod nazivom Crni ponedeljak, Crna srijeda, Ruska groznica. Čini se da se autor malo poigravao sa stilovima, pa je u ovim poglavljima primjetna izvjesna doza sarkazma pa čak i cinizma, jer kako nam je i sam autor potvrdio, njegova želja je bila da u ovim poglavljima prikaže savremeni američki stil pisanja, koji je prije svega komercijalan i komformistično patetičan.     Međutim, ova poglavlja se čine samo kao uvodna ili okvirna poglavlja za suštinu i srž priče romana koja se nastavlja i gradi kroz pomenuto poglavlje Rašomon, koje opet ponekada, a pogotovo na kraju romana, dobija i neke pomalo nadnaravne elemente.
Interesantno je istaći da je ovaj roman naišao na odličan prijem kod mlađih čitalaca pored ostalih, koji, iako još nisu bili ni rođeni kada su se događaji opisani u romanu dešavali, nalaze u ovom romanu neke intrigantne i zanimljive podatke, ali kako sami kažu i jedan svjež i zanimljiv način pisanja.
Roman je zaista pisan lakim i veoma razumljivim jezikom, bez suvišnih i ispraznih fraza. Radnja romana vas drži budnim, pa čak ponekada i napetim, tako da jedva čekate da stignete do kraja. Pravi političko-ekonomski triler, kako ga je i sam autor opisao, ipak na kraju postavlja mnoga pitanja, dajući ili bolje reći naslućujući odgovore na pitanja postavljena u ovom romanu ali i u realnom životu.
Biće zanimljivo ako ovaj roman bude doživio svoj nastavak, koji je na neki način indirektno i najavljen, kako bismo vidjeli dalja dešavanja koja će nam ponovo opisati gospodin Devlin.
Iskreno vam preporučujemo ovaj zanimljivi i kvalitetni roman, koji će vas zabaviti a u skladu sa vašim interesovanjima neke možda zabrinuti ali mnoge druge nagnati da čitaju dalje i više.

Related items

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • + 381 69 625 167 (Novi Sad, Srbija)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top