Marketing avg 29, 2018 - 324 Views

Njemački ovčar - odan prijatelj i odličan čuvar Featured

Njemački ovčar pripada u grupuu najomiljenijih pasmina na svijetu. Potiče od starog njemačkog psa hofwachtera te se prvi se put pojavljuje 1704. godine na dvoru kralja Leopolda I.Konačan oblik mu je nakon dugogodišnje selekcije dao Maks Emil Fridrih fon Štefanic, konjički kapetan i kinolog početkom 19. vijeka.

Prvi pas koji je bio upisan u knjigu njemačkih ovčara bio je Horand von Grafrat koji je postao otac svih ovčara. Fon Štefanic je bio njegov vlasnik koji je radio na odgoju, uzgoju, školovanju i razvoju.

Znao je šta želi od svog psa i pasmine, želio je da ostanu simbol za pse čuvare i voditelje krda. Sve do danas njemački ovčar je poznat po svojoj hrabrosti, pouzdanosti i odanosti.

Odličan je i kao policijski, vojni i spasilački pas te pas tragač. Ima mnogo energije, a ponekad zna biti i dominantan te pomalo oštar. Međutim, radi se o vrlo sposobnom psu koji želi udovoljiti svom vlasniku.

Zbog visoke inteligencije jako brzo uči i lako ga je trenirati. Ne podnosi zanemarivanje i treba mu stalna fizička i psihička stimulacija.

Kao i sve ostale pasmine, ako ima aktivnog i odgovornog vlasnika te je dobro socijalizovan može se dobro slagati i s drugim životinjama. Njemački ovčar voli ljude i djecu, dok je prema strancima nepovjerljiv i pažljiv.

Izuzetno je inteligentan pas, dobar i poslušan učenik, hrabar, temperamentan i odan svojoj porodici.

Nažalost, zbog hiperprodukcije ove pasmine pojavile su se mnoge bolesti specifične za njemačke ovčare.

Skloni su displaziji kukova i laktova i torziji želuca poput većine ostalih velikih pasmina. Za pasminu je karakteristično učestalije pojavljivanje tumorskih tvorbi, kao i bolesti probavnog sistema.

Njemački ovčar je aktivan pas koji voli rad, igru i druženje. Ako sa svojim ovčarom provodite kvalitetno vrijeme, imaćete prijatelja kakav se rijetko može pronaći.

(index.hr)

Tagged under

Related items

Njemački ovčar - odan prijatelj i odličan čuvar
Novi "Osmi putnik" stiže u avg 29, 2018 - 324 Views
Njemački ovčar - odan prijatelj i odličan čuvar
Šolja čaja - čuvar srca avg 29, 2018 - 324 Views

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top