Marketing feb 20, 2021 - 40 Views

Pravilna prehrana mačaka! Featured

Prehrana mačke, za razliku od prehrane pasa, mora se temeljiti na mesu. Ovisnost mačaka o prehrani baziranoj na velikom udjelu proteina animalnog podrijetla predstavlja osnovu nutricionizma u mačaka. Biljna hrana ne može im osigurati esencijalne hranjive tvari, dok se kod pasa to može kombinirati.Također, prehrambene navike trebaju biti usklađene s obzirom na stil života i dob mačke, a u obzir treba uzeti i sterilizaciju.

Danas se gotove hrane za mačke mogu pronaći u različitim oblicima, najčešće kao suha (dehidrirana) mačja hrana ili mokra hrana praktično pakirana kao obrok u vrećici , limenci ili alu-posudici. I suha i mokra hrana moraju biti prilagođene nutritivnim potrebama mačke i zadovoljiti sve parametre vezane uz dnevne potrebe ljubimca. Proizvođači hrane uz proteine animalnog podrijetla dodaju različite druge sastojke te na taj način dodatno pojačavaju nutritivni sastav hrane.

Svaki način prehrane ima i prednosti i nedostatke. Jedna od prednosti suhe prehrane je osiguravanje higijene usne šupljine, dok je negativna strana da često nije dovoljno palatabilna (ukusna). Stoga je važno odabrati kvalitetnu suhu hranu, koja objedinjuje sve prednosti i istovremeno je neodoljivo ukusna vašoj mački.

Koju količinu gotove hrane dati mački? Odgovor na to pitanje nije univerzalan, ovisi o raznim faktorima kao što su kvaliteta hrane, težina i dob mačke, je li mačka sterilizirana, boravi li isključivo u zatvorenom prostoru ili vani i slično. Svaki proizvođač na ambalaži navodi i preporučenu dnevnu količinu hrane pa svakako na to obratite pažnju.

Mačka ima sposobnost instinktivnog traženja hrane i tvari koje joj nedostaju. Stoga se nemojte ljutiti na mačku ako je pronađete na stolu. Mačka uvijek mora na raspolaganju imati zdjelicu svježe vode, pogotovo ako je hranite suhom hranom.

Jedan od popularnih oblika prehrane mačaka je i hranjenje mesom pripremljenim kod kuće, koje može predstavljati prikladan, zdrav i kvalitetan obrok – ako je pravilno pripremljen i izbalansiran. Mački se mogu davati sve vrste mesa, koje treba biti dobro termički obrađeno (kuhano ili pečeno) kako biste izbjegli zarazu, bez korištenja začina.

 Riba ima istu vrijednost kao i meso, ali pazite na kosti! Iznutrice mačkama nemojte davati češće od jednom tjedno, izuzev srca. Srce pripada pod meso jer je mišić. Žitarice možete koristiti kao dodatak obroku, ponajviše rižu, ali je raskuhajte tako da se gotovo raspada i pomiješajte je s mesom.

Većina vlasnika misli kako je mlijeko dobro za mačke. Istina je da ga mnoge vole, ali izaziva proljev i crijevne tegobe, stoga ga izbjegavajte.Mačke su izbirljive životinje i često odbijaju hranu. Pratite i osluškujte njene potrebe i sigurno ćete naći idealnu formulu koja će vašu mačku učiniti sretnom.  (kućni ljubimci)

Tagged under

Related items

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top