Marketing mar 22, 2021 - 152 Views

Prva pomoć za vlasnike štenaca Featured

Napravili ste jedan veliki korak u životu: nabavili ste štene!

Bilo da je štene udomljeno ili kupljeno, u narednim mjesecima života čeka vas veeeliki posao. Morat ćete biti strpljivi, tolerantni, dosljedni i uporni. Odgoj šteneta je zadaća puna veselja, ljubavi, igre,… ali i onih stvari koje ćete morati preboljeti.

Ovdje je par kratkih naputaka za one koji prvi puta imaju štene – i mali podsjetnik za one koji nakon starog mirnog psa opet požele imati štene.

Svi štenci često obavljaju nuždu. Oni su poput ljudskih beba i ne mogu zadržati mokraću i kakicu. Ne, nije da ne žele i nije da ne znaju. Ne mogu!Zato ih nemojte kažnjavati jer je besmisleno.

Ako još niste, maknite tepihe i druge stvari s poda koje nije lako čistiti. Ovo je privremena mjera, kasnije ćete ih moći vratiti natrag.

Priredite otopinu alkoholnog ocat i vode te time čistite svako mjesto na kome štene obavi nuždu. Za čišćenje nikada nemojte koristiti sredstva koja sadrže amonijak jer je amonijak sastojak mokraće, pa štenci misle da ste im time obilježili mjesta gdje baš trebaju obavljati nuždu.

Štence treba redovno izvoditi van, svakih par sati. Štene koje je staro 2-3 mjeseca obavlja nuždu svakih 1-2 sata, ono koje je staro 3-4 mjeseca obavit će to svaka 2-3 sata,… te svaki puta nakon jedenja, pijenja, buđenja, igranja i svih ostalih uzbuđenja (npr. kada vi uđete u stan nakon što ste izbivali neko vrijeme). Ako štene nije cijepljeno, pazite gdje ga izvodite!

Možete na pod staviti podloške ili pelene za pse. Ne preporučam novine jer bi vam se moglo dogoditi da ih pas iskoristi i kada bude odrastao,… npr. padnu vam novine na pod, a on obavi nuždu na njih.Svi štenci imaju oštre zubiće i grickaju.


Opet, štenci su kao bebe i sve stavljaju u usta, a zatim počinju mijenjati zube, pa grickaju da si olakšaju nelagodu.

Osim toga, štenci uče tzv. inhibiciju ugriza, odnosno kako da prime zubima, a da pri tome ne ozlijede i ne unište. Naime, psi nemaju ruke i sve primaju na taj način, no moraju naučiti jačinu kojom mogu primiti bez nanošenja štete. Ako ste pametno postupili i uzeli štene staro 10 tjedana, tada je barem dio vježbanja inhibicije ugriza provelo na svojoj braći i sestrama.

Ako ste uzeli premaleno štene, od 6-7 tjedana, tada će sve vježbanje biti na vama. Malo potrpite!  (argos.hr)

Tagged under

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top