Marketing apr 24, 2018 - 789 Views

Počela testiranja znanja malih maturanata: Nadaju se visokim ocjenama Featured

BANJALUKA - Nakon dugih priprema za eksterno testiranje i probu male mature, učenici devetih razreda u RS danas su radili test iz srpskog jezika, a pred malim maturantima sutra će se naći testovi iz matematike.

U testiranju učestvuje 187 škola, a u 21 osnovnoj školi rađeni su testovi probne male mature, dok su mali maturanti iz 166 osnovnih škola bili obuhvaćeni eksternom provjerom dostignuća.

Željka Opačić, direkorica OŠ "Ivo Andrić" Banjaluka, kazala je da se u njihovoj školi sprovodi proba male mature i da sve teče po planu.

"Danas je prvi put proba male mature, a krajem maja ili početkom juna bi trebalo da bude formalno mala matura", kazala je Opačićeva.

Dodaje da u testiranju od 98 učenika učestvuje 96 maturanata njihove škole.

"Radi se o kvalitetnoj generaciji i očekujem i ove godine visoke rezultate", kazala je Opačićeva.

Dodaje da đaci rješavaju po 20 zadataka iz oba predmeta.

"Mala matura u odnosu na eksternu provjeru razlikuje se samo u izboru zadataka, s tim da je kod nas 10 zadataka iz ponuđene zbirke koju je Republički pedagoški zavod pripremio, pet zadataka s promijenjenim parametrima i pet novih zadataka koji su iznenađenje za đake", kazala je Opačićeva.

Dodala je da ako učenik ostvari dobre rezultate može to da mu se unese u odjeljensku knjigu.

"U četvrtak bi trebalo da budu preliminarni rezultati i za jedan i za drugi predmet, a u slučaju prigovora čekamo dva dana i onda idu konačni rezultatu", objasnila je Opačićeva.

Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, kazao je da se već petu godinu sprovodi eksterna provjera učeničkih dostignuća, a od ove godine i proba male mature.

"Za svu djecu koja dobro urade testove nastavnik ima slobodu da im unese takvu ocjenu, odnosno da nagradi đake koji su dobro uradili test", dodao je Popržen.

Anja Milinković, učenica devetog razreda OŠ "Desanka Maksimović" iz Banjaluke, kazala je da eksterno testiranje iz srpskog jezika nije bilo teško i da se lako prisjetila odgovora na pitanja i iz ranijih razreda. Kazala je da je sve proteklo u redu i da ona i njeni školski drugari nisu prepisivali, te da se nadaju dobrim rezultatima.

Milko Babić, prosvjetni savjetnik Republičkog pedagoškog zavoda u područnoj kancelariji u Bijeljini, kazao je da je od 725 učenika devetih razreda njih 716 učestvovalo u eksternoj provjeri dostignuća ili 98,6 odsto.

"Za malu maturu četiri škole iz regije Bijeljina su bile obuhvaćene probnom maturom, a učestvovalo je 420 učenika", kazao je Babić.

Prema njegovim riječima, dva sata đaci su radili testove iz srpskog jezika iz postojaćih zbirki zadataka, dok za malu maturu ima pet novih zadataka kojih nema u zbirkama i to je osnovna razlika.

Gordana Popadić, prosvjetna savjetnica u područnoj kancelariji Republičkog pedagoškog zavoda u Doboju, kazala je da je u eksternoj provjeri učestvovalo 1,499 učenika iz 33 škole dobojske regije.

 

(nezavisne.com)

 

 

 

"Probu male mature imale su dvije škole s naše regije, odnoso 197 učenika", kazala je Popadićeva.

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top