Marketing apr 24, 2018 - 477 Views

Upoznajte šampione zaštite prirode 2018. Featured

U povodu obilježavanja Dana planete Zemlje u BiH, 23. aprila 2018. godine u Čapljini je održana svečanost dodjele nagrade „ŠAMPIONI ZAŠTITE PRIRODE“ 2018. godine. Domaćin svečanosti bila je općina Čapljina prošlogodišnji dobitnik ovog prestižnog priznanja.

crp1Kampanju “ŠAMPIONI ZAŠTITE PRIRODE, BIH GREEN AWARDS“ 2018. po drugi put u BiH realizuju Centar za razvoj i podršku iz Tuzle (CRP) uz podršku Ambasade Republike Češke, UNDP, GIZ, Federlnog ministarstva okoliša i turizma, Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske. Nagrada je dodijeljena pobjednicima u kategorijama: grad/općina/opština, poslovni subjekti, organizacije/nvo/fondacije, škole/obdaništa, građanka i građanin (pojedinci, građani i građanke do 30 i preko 30 godina starosti) i neformalne grupe građana – građanske inicijative.

U kategoriji Grad/općina/opština; pobijedio je GRAD MOSTAR. Nagradu je preuzela Marina Deronjić, načelnica odjeljenja za urbanizam i građenje Grada Mostara.crp2 “Drago mi je što je Grad Mostar prepoznat kao grad koji se trudi napraviti što više u zaštiti okoliša. Spomenut ću par projekata koje grad vodi, to je pročistač otpadnih voda koji je pri samom završetku, kolektori, čiji radovi su također pri kraju radimo na zaštiti rijeke Neretve, a preko rijeke Neretve i na zaštitu Jadranskog mora”- istakla je gđa. Deronjić

U kategoriji poslovni subjekt pobijedio je EKO ŽIVOT d.o.o. iz Tuzle. Nagradu je preuzeo Jamin Osmanović, direktor preduzeća. “Prijatno sam iznenađen, nisam vjerovao da će naša firma da dobije ovako laskavu nagradu. Ipak u našoj grupi su bila velike firme, koje posvećuju značaj prirodi, koje su ekološki odgovorne. Ova nagrada za Eko život i sve nas koji tamo radimo je veliki podstrek da nastavimo dalje sa puno projekata i unaprijeđenja naše ekološke situacije” istakao je gospodin Osmanović. 

crp3U kategoriji Organizacije/NVO/Fondacije pobijedila je organizacija „UNSKI SMARAGDI“ Bihać. Nagradu je preuzela počasna predsjednica Udruženja Mejasa Dupanović. “Unski Smaragdi su mali ekolozi, jer naš rad se zasniva na 3 postulata ekologija, nauka i turizam. Kroz naš rad želimo ekološki educirati djecu od predškolskog uzrasta i to nenasilno, odgovorno, prihvaćeno u njihovom porodicama, ali ništa im ne naturati”  istakla je gđa. Dupanović. 

U kategoriji škola pobijedila je  JU OŠ „SVETI SAVA“ iz Doboja. Nagradu je preuzela direktorica škole Radmila Dakić. “Najprije želim da čestitam organizatorima kampanje, jer vode jednu veoma bitnu aktivnost koja ima za cilj da skrene pažnju javnosti na značaj očuvanja životne sredine, ali i da probudi sve nas pojedince da postanemo svjesni činjenice da i od nas zavisi životna sredina” istakla je gđa Dakić. 

U kategoriji obdaništa pobijedila je JU „Djeca Sarajeva“,vrtić „VIŠNJIK“. Nagradu su preuzele Elvira Baručija i Ismena Zornić. “Želim da se zahvalim organizatorima što su nam pružili priliku da sudjelujemo u ovoj kampanji i da pokažemo svoj pedagoški rad koji je na kraju rezultirao i ovom vrijednom nagradom. Mi svojim pedagoškim radom želimo da razvijemo kod najmlađih ljubav prema prirodi i da ih od najranijeg doba učimo koliki je značaj živjeti u čistoj okolini” istakla je gđa Zornić. 

U kategoriji pojedinaca do 30 godina starosti pobijedio je Amar Kavgić iz Tuzle. “Zahvaljujući radu i mom angažman u udruženju glađana “Multi” iz Tuzle i pokretu Let’s Do It u BiH danas imam priliku da budem dobitnik ove prestižne nagrade. Zahvaljujem se i organizatorima kampanje koji intenzivno rade na zaštiti životne sredine jel je važno da skrenemo pažnju javnosti na ovakve primjere i događaje u BiH.” istakao je Amar. 

U kategoriji preko 30 godina starosti pobijedio je Samir Lemeš iz Zenice. “Mi u Zenici imamo specifičan problem koji je star preko 100 godina koliko dugo se i proizvodi crp4čelik, a to je jako prljava industrija i tehnologija. Prirodu nismo naslijedili od naših predaka nego smo je posudili od naših unuka. Da ne bi ostavili našim potomcima prljavu i zagađenu zemlju, mi malo stariji trebamo se više potruditi i učiniti sve što možemo za naš okoliš” istakao je gdin. Lemeš.

U kategoriji neformalne grupe građana – građanske inicijative, pobijedili su mještani sela Kruščica iz Viteza. Nagradu je preuzela Hata Hurem “Svi ste već upoznati mi u selu Kruščica se borimo protiv izgradnje mini hidrocentrale. Želim da se zahvalim svim glasačima i otganizatorima koji su prepoznali mještane Kruščice u svojoj borbi i koji su glasali za nas”. istakla je gđa. Hurem.  

Pobjednicima je uručena plaketa „Zlatna Tisa“, a uručio ih je Ambasador Republike Češke u Bosni i Hercegovini NJ.E. Jakub Skalník.
U kampanji je u svim kategorijama učestvovalo 64 nominovana kandidata koju su skupa prikupili 28153 glasa. Pregled svih glasova i nominovanih možete pogledati OVDJE.

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top