Dijana maj 30, 2017 - 652 Views

Želite li sretnu djecu? Evo koja pravila morate da slijedite Featured

Razvojem tehnologije, prilagođavamo način života i, u ovom slučaju, vaspitanje djece.

Prije pametnih telefona i tableta, djeca su slobodno vrijeme provodila igrajući se na svježem vazduhu. Dobacivala su se loptom, vozila bicikl i igrala skrivača. Igra je trajala dok se ne upali ulična rasvjeta i tada su odlazili kućama na večeru i kupanje.

Iako više ne živimo u tom vremenu, možda je vrijeme da vratimo neke osnove.


To je novi svijet. Danas roditelji djeci daju naprednu tehnologiju kako bi imali trenutak mira i kako bi se djeca se zabavila. Psiholozi s Harvarda proučavali su svijet današnjice u odgoju djece. Odgoj i životne navike svakako bi trebalo da se prilagode novim uslovima života, ali psiholozi su zaključili da postoji nekoliko osnovnih elemenata za odgoj djece kojih još možemo da se pridržavamo.

Provedite vrijeme sa svojom djecom

To je najjednostavniji savjet koji preporučaju svi ugledni psiholozi. Ali, živimo u trenutku kada vodimo bitku s vremenom. Tehnologija nas okružuje i zaokuplja 24 sata na dan. Tu spadaju društvene mreže, vijesti, mailovi i komunikacija s bližnjima putem SMS poruka. Briga o djetetu takođe zahtijeva vrijeme, stoga je lakše zabaviti dijete dajući mu tablet ili mobitel. Kvalitetno provedeno vrijeme s djecom znači igranje loptom, čitanje, planinarenje, igranje u parku ili šetnju. Nužno je provoditi interakciju licem u lice. To su stvari koje će se pamtiti. Djeca često zaboravljaju poklone. Samo žele provesti kvalitetno vrijeme sa svojim roditeljima.

Otvoreno razgovarajte s djetetom

Većina se smatra brižnim roditeljem, a djeci je ponekad potrebno više. Pokušajte da saznate i šta se događa u životu vašeg djeteta. Provjerite kod nastavnika, trenera ili mentora postoji li promjena u djetetovom ponašanju. Dopustite djetetu da se osjeća ugodno kada razgovara s vama. Dijete treba da zna da je ono prioritet u vašem životu. Nije dovoljno pokazivati mu ljubav i pružati pažnju poklanjajući poklone, držati ga na sigurnom ili hraniti. Djeci su potrebne potvrde i kroz riječi. Riječi su važne. Pozovite dijete da sjedne i podijeli priče o školi, zadaći i prijateljima.

Pokažite djetetu kako da riješi probleme

Jedan od najvećih poklona koje možete dati svom djetetu je sposobnost za analizu i rješavanje problema. Naučite ga da sazna što želi. Ne možete rješavati sve njegove probleme. Dopustite mu da se samostalno snalazi kako bi izrastao u produktivnu odraslu osobu. Takođe mu dopustite da podijeli svoje probleme i dajte mu savjet ako ga traži.

Pokažite djetetu zahvalnost i pohvalite ga svaki dan

Naučnici kažu da je pokazivanje zahvalnosti korisno za djecu jer im pomaže da razvije darežljivost, saosjećanje i sposobnost praštanja. Takođe je vjerovatnije da će ta djeca biti zdrava i sretna. Roditelji bi trebalo da daju do znanja djeci i da su ponosni na njihova postignuća. Važno je da djeca vide zahvalnost kao izvanredan dar. Pohvalite dijete i zahvalite mu što je napravilo nešto dobro i lijepo. Naučite ga kako da bude empatičan i saosjećajan. Djeca najbolje uče kroz primjer. Odvedite ga u sklonište za beskućnike. Izložite ga ljudima koji nisu u istom položaju kao vi. Dopustite mu da svjedoči koliko je sretno što ima vlastiti dom. Budite otvoreni s njim. Ovim pristupom mu možete pomoći da ukloniti predrasude o ljudima. Zapamtite da sve počinje kod kuće.

Proširite njihove vidike

Učite dijete da bude dobar slušalac, komunicira bez primjene tehnologije, pokazuje saosjećanje prema drugima, ne sudi i da razbija predrasude. Roditelji su ključni faktor ljudske evolucije, a djeca imaju ogromne sposobnosti upijanja i prilagođavanja. Izlažite dijete različitim kulturama i pomozite mu da razvije ljubav, ljubaznost i sreću.

ljepotaizdravlje.ba

Tagged under

Related items

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top