zeljko jun 05, 2017 - 310 Views

Pet savjeta za mlade mame

Iako ste se možda pripremali, čitali knjige i ispitivali sve prijateljice koje već imaju djecu, evo još nekoliko dobrodošlih savjeta za nove mame

 

Nakon devet mjeseci iščekivanja, napokon u naručju držati svoju bebu. Svijet vam se čini predivan, ne možete vjerovati da je to vaše dijete, osmijeh vam ne silazi s usana, a onda u jednom malom trenutku upitnik vam zasjaji iznad glave. "A što sad?". Iako ste se možda pripremali, čitali knjige, ispitivali prijateljice koje već imaju iskustva s djecom, evo još nekoliko dobrodošlih savjeta za mlade mame.

 

1. Stvorite vezu

Iako ste devet mjeseci bili povezani pupčanom vrpcom, dijete je nakon poroda ostavljeno samo istraživati svijet. Treba mu zaštita – vi. Zato često ostvarujte fizički kontakt, stavite njegov obraz na svoj ili uspavljujte dijete tako da vam čuje srce. Tako se ono osjeća sigurno – kao da je još u vašem trbuhu. Kad malo poraste, što više pokušavajte uhvatite pogled svoje bebe kako biste se i na taj način povezali.

 

2. Spavajte kad i beba

Kako se ne biste potpuno iscrpili, prvih nekoliko mjeseci pokušavajte spavati kad i vaše dijete. Nedostatak sna dovest će do bezvoljnosti, a takvi teško da se kvalitetno možete brinuti o djetetu. Zato se potrudite da priuštite sebi bar malo sna, a peglanje neka malo pričeka.

 

3. Odvojite vrijeme za sebe

Novorođenče je sada centar vašeg svijeta, ali ipak – morate odvojite koju minutu i za sebe. Neka se tata ili netko od prijatelja ili rodbine pobrine za bebu, a vi svaki dan makar pola sata posvetite sebi. Udovoljite sebi toplom kupkom, vježbanjem ili šetnjom.

 

4. Kako najlakše uspavati bebu

Iako ćete vjerojatno otkriti što vašem novorođenčetu odgovara kod hranjenja i ostalih dječjih potreba, jedno od klasičnih načina da uspavate dijete jest da ga naslonite na sebe tako da mu se glava dodiruje dio između vrata i ramena. Laganim tapšanjem rukom po leđima i pjevanjem, beba će se osjetiti zaštićeno, a zvuk vašeg glasa će je smirivati.

 

5. Probajte se držati 'rasporeda'

Ukoliko se radi o djetetu, a ne poslovnom sastanku, planiranje je i dalje dobrodošla radnja. Beba će vas većinom pokušati prilagoditi sebi, a još ako shvati da može manipulirati vama, to će uvelike iskoristiti. Vi zato isplanirajte kad je njegovo vrijeme za hranjenje, spavanje, kupanje i šetnju, te se zajedno pokušajte držati rasporeda. Ipak, dijete je još malo, pa nemojte pretjerivati – ako osjetite da je gladno, naravno nahranite ga te ga stavite na spavanje ako vidite da bi najradije zaklopio okice.

 

IZVOR: klokanica.24sata.hr

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • + 381 69 625 167 (Novi Sad, Srbija)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top