Aleksandra apr 09, 2021 - 73 Views

Žene fudbalske sudije ispisuju istoriju na prestižnim utakmicama! Featured

Žene kao sudije su rijetka pojava u fudbalu, ali to se polako počinje mijenjati.

Frappart i Kateryna Monzul ispisale su istoriju kao prve žene koje su sudile  na utakmicama kvalifikacija za Svjetsko fudbalsko  prvenstvo, prenosi Women’s Agenda.

Ovo je jedna od svega nekoliko prilika u kojima su žene bile sudije na terenu na prestižnim utakmicama.

Francuskinja Stephanie Frappart bila je glavni sudac na kvalifikacijskoj utakmici za Svjetsko prvenstvo između Nizozemske i Latvije. Nakon toga, na utakmici između Austrije i Farskih ostrva sudila je Kateryna Monzul iz Ukrajine.

O svemu se oglasila i FIFA, koja je poručila da je postavljanje žene kao sudije na tako prestižne utakmice velik napredak. “Iako iza sebe imaju iskustvo suđenja na nekim prestižnim utakmicama, suđenje na kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo je posebno dostignuće na koje trebaju biti vrlo ponosne.

Naporno su radile zadnjih nekoliko godina i ovaj angažman je priznanje za dobro odrađen posao”, rekao je Pierluigi Collina, predsjednik Odbora FIFA sudaca.

Bogata karijera uspješnih ženskih sudija

Stephanie Frappart je već jednom ispisala istoriju kao prva žena koja je sudila na utakmici Lige prvaka u decembar prošle godine. Sudila je i u Superkupu 2019. godine te u finalu Svjetskog prvenstva za žene.

Uvrštena je u stalnu postavu sudaca francuske prve lige, a njenu stručnost i temeljitost prepoznao je i glavni UEFA-in sudac Roberto Rosetti.

Impresivna su i dostignuća Kateryne Monzul, koja je 2016. postava prva žena u Ukrajini koja je sudila na utakmici prve muške fudbalske lige. Bila je i prva žena u Ukrajini koja je sudila u finalu domaće lige, a Ukrajinsko fudbalsko udruženje proglasilo ju je najboljim ženskim sudijom u inače samo muškoj kategoriji.

Stephanie Frappart i Kateryna Monzul ostvarile su i najveća moguća dostignuća u ženskom fudbalu. Monzul je sudila u finalu ženskog Svjetskog prvenstva između SAD-a i Japana 2015. godine, a Frappart je sudila u finalu Svjetskog prvenstva 2019. godine na utakmici između SAD-a i Nizozemske.

Žena kao fudbalski sudija su budućnost

Veliki uspjeh ovi ženskih fudbalskih sudija  samo je početak, smatra Pierluigi Collina i najavljuje da ćemo sve češće viđati  uravo žene kao sudije  na utakmicama. “FIFA nastavlja s razvojem žena kao fudbalskih sudija i uopšte ne sumnjam da će one na muškim utakmicama uskoro postati uobičajena stvar”, izjavio je.

Istorija će uskoro ispisati i Rebecca Welch, kojoj je dodijeljena utakmica između Harrogate Towna i Port Valea u engleskoj drugoj ligi. Ona je prva žena koja će suditi na profesionalnoj utakmici u Engleskoj.

Preuzeto sa:  womeninadria.com

izvor:lolamagazin.com

Tagged under

Related items

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top