Dario sep 11, 2019 - 176 Views

Ovo putovanje daje ubjedljivo najviše za uloženi novac Featured

Dolina rijeke Nil predstavlja mjesto koje posjetiocima Egipta nudi jedno od najveličanstvenijih putovanja kroz istoriju. U njoj se nalaze drevni gradovi Luksor i Asuan.

 

Nedaleko od Luksora je Karnak, selo u kome se nalazi najveći kompleks faraonskih hramova. Tu su i brojna svetilišta, piloni i obelisci posvećni tebanskim bogovima i faraonima. Posjetiocima se pruža prilika da obiđu veliki hram boga Amona Ra, koga krase brojni divovski kameni stubovi ukrašeni crtežima i hijeroglifima. 

Tri kilometra dugom Avenijom sfingi, od Karnaka se stiže do kolosalnih statua Ramzesa Drugog na ulazu Hrama u Luksoru, svetinji koju ljudi pohode još od 13. vijeka prije naše ere. Zapadna obala Nila kod Luksora mjesto je koje krije gobnice faraona. I dok Dolina kraljeva spolja i ne ostavlja neki utisak, njena unutrašnjost jedinstvena je galerija izuzetno očuvanih slika i crteža koji izgledaju kao da su juče nastali. 

Hram u Edfuu posvećen je bogu sunca Horusu, koji je najčešće predstavljen kao soko, i najkompletnije je očuvan drevni hram u Egiptu. 

Okolina garda Kom Omba mjesto je koje su nekada naseljavali nilski krokodili, koji se i danas mogu vidjeti na reljefima obližnjih hramova, a koji su bili mumificirani kada uginu.

File, nedaleko od Asuana, smatra se mjestom na kome su 394. godine naše ere zapisani posljednji hijeroglifi, prije nego što se hrišćanstvo raširilo tim prostorom. Mnogi reljefi hrama koji se tamo nalazi su oštećeni, pa su preko njih urezani hrišćanski simboli. 

Ramzes Drugi je sagradio Abu Sambel na zapadnoj obali Nila još pre 3.000 godina, ali su 1960. godine dva hrama, kamen po kamen, preseljena zbog izgradnje Asuanske brane i nastanka Naserovog jezera. 

Najbolji način da se ovo istorijsko blago civilizacije sagleda u potpunosti je krstarenje Nilom, i to uz stručne vodiče koji putnicima mogu da objasne istoriju koja vijekovima stoji iza brojnih spomenika simbola, i da svojom pričom ožive ovaj najneobičniji i najveći svjetski muzej na otvorenom. Prema izboru Lonely Planeta dolina Nila je destinacija koja posjetiocima nudi najviše za uloženi novac.

https://www.facebook.com/istratoursdoboj/

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • + 381 69 625 167 (Novi Sad, Srbija)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top