Dijana apr 13, 2017 - 91 Views

Kontraverzni film „Djevojka kralj“ od danas u domaćim kinima Featured

Jedan od najhvaljenijih i najkontraverznijih filmova prošle godine, „Djevojka kralj“, priznatog redatelja Mike Kaurismakija od ovoga četvrtka kreće sa redovnim prikazivanjem u BH kino dvoranama.

Riječ je o napetom istorijskom trileru u kojem su glavne uloge ostvarile evropske filmske zvijezde Malin Buska, Sara Gadon i Majkl Najkvist, široj publici vjerovatno najpoznatiji po ulozi Mikaela Blomkvista u originalnoj švedskoj trilogiji „Muškarci koji mrze žene“.


Radnja je smještena u 17.vijek a kraljica Kristina (Buska) odlučna je u namjeri da Švedsku učini najsofisticiranijom zemljom Evrope. Odgojena kao princ pod strogim patronatom Luteranaca, zagonetna, neobuzdana i nepredvidljiva kraljica suočiće se sa snažnim otporom u svojoj namjeri da obrazuje svoje podanike i okonča tridesetogodišnji rat između protestanata i katolika. Uz sve to, Kristina vodi i privatni rat sa samom sobom pokušavajući se oduprijeti neodoljivoj strasti koju osjeća prema grofici Ebi Sper (Gadon). Rastrojena u konfliktu između političkih i ličnih ambicija, Kristina će donijeti jednu od najkontroverznijih odluka u ljudskoj istoriji...

Temeljen na istinitim događajima, film „Djevojka kralj“ prikazan je tokom protekle godine na mnogim uglednim festivalima gdje je ostvario veliki uspjeh kako kod kritike tako i kod publike. Na filmskom festivalu u Montrealu osvojio je dvije nagrade, uključujući onu za najbolju glavnu glumicu, a na filmskom festivalu u Valadolidu proglašen je najboljim filmom godine.

„Djevojka kralj“ sa prikazivanjem kreće 13.aprila  u multiplexu Palas u Banjaluci u distribuciji Con film. Ovo sjajno filmsko ostvarenje će nakon toga obići i ostatak kino dvorana u BiH. Distribucija filma u BiH podržana je od strane programa MEDIA krovne filmske evropske institucije Eurimages.

nezavisne.com

 

Tagged under

Related items

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • + 381 69 625 167 (Novi Sad, Srbija)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top