Marketing okt 23, 2018 - 791 Views

Štrumfovi slave jubilarni 60. rođendan Featured

Oni su mali, plavi i naseljavaju Evropu već 60 godina. Najstariji među njima, Veliki Štrumf, ima 542 godine, ostatak štrumf-bande ima po 100 godina. U belgijskom stripu "Spirou" oni su se prvi put pojavili 23. oktobra 1958. godine.

"Štrumfovi" se na različitim jezicima izgovaraju na različite načine. Prevedeni su na 25 svjetskih jezika. Mogu se gledati kao crtani filmovi a pojavljivali su se na velikom platnu u formi trodimenzinalnog filma.

Mnogi ne znaju da "Štrumfovi" potiču iz Belgije. Izmislio ih je Pjer Kulifor – Pejo iz Brisela. Međutim svijet su osvojili u formi crtanih filmova koji su nastali u Sjedinjenim Američkim Državama.

Povodom 50. Godišnjice, 2008. godine Muzej stripova u Briselu posvetio im je veliku izložbu na kojoj su se mogli vidjeti portreti čuvenih štrumfova, među njima svakako i čuvena Štrumfeta. Među portretima našao se i jedan iz 1958. godine, original koji se pojavio u prvom stripu o "Štrumfovima".

Otkud ta fascinacija?
Šta je to što ljude i djecu toliko fascinira kada su u pitanju ovi mali plavi likovi? Direktor muzeja Žan Okije tada je izjavio za dw.com:

"Štrumfovi su već veoma dugo uspješni širom svijeta. Mislim da je to zbog njihovih osobina. Njihov pronalazač Pejo je izvrstan pripovjedač. Preko izmišljenih bića kao što su 'Štrumfovi' on nam prenosi univerzalne vrijednosti.

Štrumpfovi se stalno međusobno koškaju. Ali, kada treba, oni se bratski drže jedni drugih, po principu "Zajedno smo jači".

Na prvi pogled svi su isti - mali i plavi. Ali oni se međusobno itekako razlikuju. Jedan je krojač, drugi nosi naočare, treći se bavi muzikom, četvrti je uobraženko i nadmenko i sve tako."

Ideja se rodila za doručkom
Ideju za "Štrumfove" - ta nestvarna bića Pejo je dobio za stolom za doručak. "Daj mi taj štrumf.", rekao je belgijski crtač stripova svom prijatelju, misleći da mu doda so. Tako je rođen jezik štrumfova.

Crtači stripova imaju veliku tradiciju u Belgiji, kaže direktor muzeja Žan Okije: "Belgija, sigurno ima najveću koncentraciju crtača stripova po kvadratnom kilometru. To nije slučajno. Za nas su crteži uvijek bili velika inspiracija, veoma su značajni za naš identitet."

Izvor:Nezavisne

Tagged under

Related items

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top