zeljko jun 19, 2017 - 455 Views

Airbus predstavio osvježenu verziju najvećeg putničkog aviona na svijetu

Airbus se već neko vrijeme pati s pomanjkanjem potražnje za njihovim najvećim (i ujedno najvećim svjetskom) putničkim avionom, modelom A380. Vazduhoplovne se kompanije sve češće odlučuju na kupnju manjih putničkih aviona s dva motora, budući da ih je jeftinije održavati, a i ekonomičniji su u letu od četveromotorne grdosije A380.

 

Kako bi odgovorili na ove izazove, u Airbusu su odlučili osvježiti A380, pa su jučer na Paris Airshowu po prvi puta u javnosti predstavili njegovu unaprijeđenu i isplativiju verziju – A380plus. Novi Airbus izvana se od prve inačice razlikuje tek redizajniranim, većim vrhovima krila (vidljivo na naslovnoj fotografiji), koji bi poboljšanim aerodinamičkim svojstvima trebali donijeti uštede na gorivu od oko 4%. Čak 4,7 metara visoka krilca imaju zadatak smanjiti otpor zraka i tako učiniti let efikasnijim.

 

Dodatnu ekonomičnost za vazduhoplovne kompanije A380plus će omogućiti redizajnom unutrašnjosti. Premještanje stepenica i prostorija za osoblje omogućen je veći kapacitet, pa će nova verzija ovog aviona moći ukrcati najviše 575 putnika (u odnosu na dosadašnjih 497) u sve četiri klase, i to bez kompromisa što se tiče komfora. Time bi prijevoznici trebali ostvarivati veće prihode, pa bi zajedno s već spomenutom manjom potrošnjom goriva trošak prijevoza po putniku mogao biti manji za čak 13%.

 

Dodatno, povećana je i maksimalna dopuštena težina aviona pri polijetanju – ona sada iznosi 578 tona (3 tone više nego do sada). Airbus navodi i kako će servisni intervali "plusa" biti produženi, što će novim vlasnicima također donijeti uštede ako se odluče na kupnju novih aviona.

 

IZVOR: bug.hr

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • + 381 69 625 167 (Novi Sad, Srbija)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top