zeljko jun 20, 2017 - 580 Views

Učinite djeci uslugu i naučite ih programirati

Kada pričamo o programiranju tada najčešće govorimo ili o ljudima čija je karijera izrada softvera ili pričamo o poslovnom svijetu koji je vezan uz softver i njegovu izradu. Danas nećemo pričati o te dvije teme nego o tome zašto biste trebali naučiti svoje dijete programiranju.

Vjerujemo da su naši čitatelji – u prosjeku – malo mlađi od 25-26 godina i da možda nemaju svoju djecu, no svi mi imamo nećake, bratiće, sestrične… koju možemo svrstati pod termin “djeca”. Upravo tim osobama treba ukazati na programiranje, pokazati im što to jest i ako im se svidi – pomoći im da svladaju ovu vještinu. Sigurno ste do sada sto puta vidjeli naslove tipa “Nestašica kvalitetnog IT kadra”, “Traže se programeri”, “Najveće prosječne plaće su u IT sektoru” i slično.

Upravo zbog nabrojanih stvari biste svoje najmlađe trebali usmjeriti u programiranje. Ne samo zbog posla ili zbog buduće zarade, nego jer će ih programiranje naučiti razmišljati. Naučiti će ih ono što bi trebala škola i ono u čemu naše škole zakazuju. Umjesto da ih se uči logički razmišljati, uči ih se kako napamet zapamtiti što više činjenica. Stoga, učinite uslugu svom djetetu i pomozite mu sami u kvalitetnom razvoju.

Kada bi djeca trebala naučiti programirati?

Da se nas pita, djecu bi programiranju trebalo učiti od najranije moguće dobi. Djeca se različito razvijaju, ali od četvrte ili pete godine se dijete može lagano uvoditi u programiranje kroz razne logičke igre koje “simuliraju” programiranje, a koju godinu kasnije se može prijeći na nešto kompleksnije i korisnije.

Mnoge studije su pokazale da djeca koja od prvog razreda osnovne škole uče programirati i općenito logički razmišljati imaju bolje rezultate tokom školovanja i veći postotak istih kasnije se bavi STEM područjima. A to je ono čemu bi danas djeca trebala strepiti. Ne samo programiranju, nego cijeloj lepezi poslova koje se nalaze u STEM-u.

Prije nego nastavimo s tekstom, svjesni smo i činjenice da neka djeca jednostavno nisu za to. Ne idu im prirodne znanosti, imaju problema sa kompleksnijim logičkim zadacima i slično. Takvu djecu ne treba forsirati da idu ka tome, no veliki postotak djece koja bi lako mogla ići u STEM se jednostavno prepusti našem školstvu koje je takvo kakvo je, a za neke stvari kasnije bude prekasno. Bolje ih je dok su mali (op.a. i mladi!) usmjeriti na jedan put i vidjeti ide li im to ili ne.

No, vratimo se na programiranje i učenje djece istome. Postoji nekoliko razloga zašto bi svi praktički kroz svoju edukaciju trebali “okusiti” programiranje, što ćete sada vidjeti.

Prednosti logičkog razmišljanja i programiranja

Prvi razlog zašto bi djecu trebalo naučiti programirati je što će iz svoje perspektive shvatiti kako kompjuteri rade i zašto rade. Danas se djeca “rađaju” sa tabletima i pametnim telefonima, no uzimaju ih zdravo za gotovo. Ako ih počnu razumijevati, tada će ih lakše i bolje koristiti. Koliko puta ste trebali neku aplikaciju i shvatili da ne postoji nešto takvo? Ako znate programirati, sami si ju možete napraviti. Pogotovo ako je nešto jednostavno i korisno, a nemate takav alat za instalirati na računalo.

Mnogi programiranje i računala uspoređuju sa motorima u automobilima. Kada otvorite haubu i shvatite kako motor funkcionira, onda počnete cijeniti inženjerstvo i određene marke automobila. I shvaćate zašto su skuplje i bolje od ostalih. Isto je sa programiranjem – kada ga shvatite počnete više cijeniti određene stvari.

Drugo – ako “zaprljate ruke” i počnete programirati početi ćete drugačije razmišljati. Početi ćete razmišljati logički i shvatiti ćete da je svaki problem moguće razlomiti na manje dijelove i tako sve dok ti manji problemi ne budu rješivi. Kada riješite hrpu manjih problema, riješiti ćete jedan veliki. I to je programiranje – pokušaj da svedete veliki problem na manje dok oni ne budu rješivi. Naravno, tu dolazi do izražaja i kreativnost i mnoštvo drugih vještina koje bi vam bez programiranja možda oslabile ili ih nikada ne biste razvili.

Školstvo i programiranje

Kada bi programiranje bilo obavezan predmet u školi, morao bi biti isto tako jednostavan kako bi se učenici zainteresirali za njega. Trebali biste im dati problem o kojem mogu razmišljati i kojeg mogu sami riješiti na svoj način. To je jedini način da ih “privućete” u programiranje. Naravno, treba im ponuditi i naprednije predmete ukoliko iskažu interes, a oni kojima to nije posebno zanimljivo jednostavno ponuditi nešto drugo.

Nažalost, u našim školama je informatika izborni predmet i to tek od petog razreda osnovne škole, a mnogi profesori nisu dorasli programiranju niti ih to zanima, a ono što i znaju je davno zastarilo.

Upravo je to razlog zašto pišemo ovaj tekst. Dok se kod nas dogodi reforma školstva, dok se obnove škole i nabavi dobra informatička oprema, većina današnje “djece” će odrasti i završiti svoje školovanje. Zato je važno da se roditelji potrude da dijete samo, odnosno uz roditeljsku pomoć, nešto korisno nauči i da jednog dana može raditi dobar i zanimljiv posao bez obzira na školu i diplomu, ukoliko ju bude imao.

Programiranje je idealno i za one koji ne misle nakon srednje škole nastaviti školovanje, ali se nalaze u programiranju. Praktički već sa 18-19 godina možete imati dobar posao i dobro zarađivati. Dovoljno je da naučite neku tehnologiju i posvetite se tome.

Mnogo je primjera iz Hrvatske gdje kompanije kupe mlade talente koji znaju programirati, a nemaju nikakvo visoko formalno obrazovanje. Realno gledajući – i ne treba vam. Nemojte nas krivo shvatiti, nemamo ništa protiv fakulteta i visokog školstva, ali ne smatramo da je nužno potrebno da bi netko bio dobar softverski inženjer ili programer.

Od kuda krenuti?

Učiti djecu programirati i pomoći im u tome može biti izazov, posebice za roditelje koji nikada nisu imali doticaj sa tim segmentom, no sva sreća postoji niz igri, web stranica i aplikacija koje najmlađe mogu naučiti logički razmišljati i programirati. Pošto je ovo tekst namijenjen takvim roditeljima i njihovoj djeci, zadržati ćemo se na jednostavnim izvorima za učenje:

Tutorijali “Made with Code” (Google) – Ovo je Googleova web stranica koja “ohrabruje” djevojčice da se bave programiranjem, odnosno da grade karijeru u ovom “muškom svijetu”. Ova stranica je super jer se programiranje odvija kroz igru Wonder woman i ostale heroje, a u sekciji “Resources” uvijek možete naći dodatne materijale koji se radovno ažuriraju i koji vam mogu pomoći da radite sa djecom. Preporuka za one sa malo ili nimalo iskustva.

MIT Scratch for parents – Scratch je jedan od najboljih programskih jezika za djecu jer je napravljen baš za to da vas uvede u svijet programiranja. Namijenjen je prvenstveno onima bez iskustva, ali i za djecu koja su imala određenog doticaja sa programiranjem. Ono što se nama sviđa kod Scratcha je što imate “blokova” koda koje možete koristiti kako bi napravili animacije i razne akcije i vidjeli kako to uopće funkcionira.

Hour of Code (Tynker) – Tynker je zabavan I intuitivan set igrica koje će djecu naučiti osnovama računalnog programiranja . Kada bismo morali birati, preporučili bismo vam da krenete sa ovom web stranicom. Uz to, obavezno pogledajte sekciju za roditelje.

Lekcije i tutorijali sa Code.org – Code.org je osnovan 2013.-e godine kako bi se preko njega širilo znanje o programiranju u školama diljem svijeta, posebice u onim zaostalim zemljama koje još zapravo nemaju niti puno računala po glavi stanovnika, a kamoli da imaju programere. No, ova stranica ima hrpu dobrih materijala koje možete proći sa svojim djetetom, a čak možete i preko njih organizirati satove programiranja u školi koju vam dijete pohađa.

Khan Academy – Khan Academy je standardna web stranica koja vam daje mogućnost da sami prolistate tečajeve koje nudi i sami odslušate ono što vam je zanimljivo. Khan Academy nudi hrpu dobrih tečajeva za djecu, tako da se isplati pogledati što nudi.

Google – Guglajte. Ima na Internetu hrpa korisnih linkova koji će vam pokazati kako djecu naučiti programirati, što im pokazati i kako im pomoći da sami uče. Mi smo vam dali nekoliko korisnih linkova, ostalo je na vama. No, ako i prođu dio od ovih resursa ovdje, biti će im dovoljno za podlogu da mogu dalje učiti sami i da vidite interesira ih li to ili ne.

 

IZVOR: pcchip.hr

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top