Dario jul 01, 2018 - 207 Views

Tkanine koje nije dobro “tretirati” omekšivačem Featured

Kada odjeći želimo dati malo finog mirisa i puno mekoće, onda koristimo omekšivače. Oni će zaista omekšati tkaninu, redukovati statički elektricitet i dodati miris našem vešu.

 

Međutim, neke tkanine ne bi se smjeli tretirati omekšivačem.

Tkanine od mikrovlakana

Zahvaljujući čvrstim isprepletenim nitima, tkanine od mikrovlakana veoma su izdržljive i imaju sjajna upijajuća svojstva. Ako ih tretirate omekšivačem, polako ćete uništiti njihovu efikasnost i skratiti rok trajanja vlaknima.

Sportska odjeća

Većina sportske odjeće tehnološki je prilagođena jakom znojenju tj. upija znoj s kože i hladi vas tokom fizičke aktivnosti. Omekšivač na njima ostavlja sloj koji ih sprečava u apsorbovanju znoja.

Odjeća od nezapaljivih tkanina

Mnoga radna odjela s razlogom su napravljena od posebnih tkanina otpornih na požar – štite od vatre na mjestima gdje ste izloženi potencijalnom požaru. Ne tretirajte ih omekšivačem jer on negativno djeluje na njihovo svojstvo otpornosti na vatru i naposljetku ih čini zapaljivima.

Ručnici

Svi volimo mekane i mirišljave ručnike, ali omekšivač ih sprečava u njihovoj glavnoj funkciji – apsorpciji. Baš kao i kod sportske odjeće, omekšivač na ručnicima ostavlja tanak sloj “voska” zbog kojeg više ne upijaju vodu kako bi trebalo.

(zadovoljna.hr)

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • + 381 69 625 167 (Novi Sad, Srbija)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top