Marketing nov 10, 2019 - 313 Views

Naučnici proglasili vanredno stanje na Zemlji

Više od 11.000 naučnika iz 153 države proglasilo je vanredno stanje za klimu upozorivši da ono može donijeti "nečuvene patnje" ako se hitno ne preduzme akcija radi očuvanja biosfere.

 

"Naučnici imaju moralnu obvezu da jasno upozore čovječanstvo na bilo koju veliku egzistencijalnu prijetnju", kažu potpisnici teksta objavljenog u utorak u časopisu Bioscience.

"Uprkos 40 godina svjetskih pregovora o klimi, uz nekoliko izuzetaka, poslovali smo uobičajeno i uveliko smo propustili da se uhvatimo u koštac s tim osjetljivim pitanjem", piše Savez naučnika  a predvode ih William Ripple i Christopher Wolf sa Univerziteta (američke savezne) države Oregon.

"Klimatska kriza stigla je i ubrzava se brže nego što je većina naučnika očekivala", pišu potpisnici.

Preporučuju šest koraka koji bi trebalo da ublaže najpogubnije učinke klimatskih promjena: zamijeniti fosilna goriva niskougljičnim obnovljivim izvorima; smanjiti emisije zagađenja poput metana; zaštititi ekosisteme na Zemlji; jesti uglavnom hranu baziranu na biljkama, a manje na proizvodima životinjskog porijekla; stvarati privredu bez korištenja ugljika; stabilizovati svjetsku populaciju.

Naučnici kažu da su ohrabreni nedavnim manifestacijama mladih ljudi koji petkom upozoravaju vlade da krenu u akciju za spas planete kao i drugim osnovnim kampanjama.

Kao Savez svjetskih naučnika, potpisnici ističu da su spremni pomoći vladama i svima koji donose odluke u poslovanju i razvoju u ostvarenju pravednog prelaza na obnovljivu i pravednu budućnost.

Čovječanstvo treba da postupa tako "da održi život na planeti Zemlji, našem jedinom domu", navode potpisnici.

(Jutarnji.hr)

Tagged under

Related items

Izdvajamo

Popularni članci

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top