Aleksandra mar 17, 2021 - 144 Views

Ko su najguglaniji umjetnici u svakoj zemlji na svijetu? Featured

Mnogi svjetski umjetnički muzeji i galerije zatvoreni su širom svijeta zbog pandemije COVID-19, što znači da je jedini način da se pogleda rad toliko svjetski poznatih umjetnika, obraćanje Google-u.

im iz Ken Bromley Art Supplies odlučio je otkriti koji je umjetnik najguglaniji u svim zemljama svijeta tokom pandemije kako bi otkrili najpopularnijeg svjetskog umjetnika.

Ovih 7 zapanjujućih mapa stvoreno je za vizualizaciju podataka. Na vrhu liste je Leonardo da Vinci, a slijedi ga meksička umjetnica Frida Kahlo na drugom mjestu, dok treći holandski umjetnik Vincent van Gogh.

artsupplies
 

Leonardo da Vinci, najpoznatiji po svojim slikama Posljednja večera i Mona Lisa, koje se mogu naći u Santa Maria delle Grazie u Milanu i Louvreu u Parizu, pobijedio je u 82 zemlje svijeta.

Čuvena meksička feministička slikarka Frida Kahlo došla je na drugo mjesto u 29 zemalja, dok je Artemisia Gentileschi na četvrtom mjestu, što čini ove dvije umjetnice jedinim ženama koje su ušle na listu pobjednika.

Holandski umjetnik i izmučena duša Vincent van Gogh treć je sa pobjedama u 24 zemlje. Van Goghova poznata slika Zvjezdana noć smještena je u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku.

artsupplies

Međutim, Velikoj Britaniji, ulični umjetnik Banksy pojavio se na prvom mjestu … prekidajući trend sveukupne preferencije Evrope prema Da Vinciju. Banksy je takođe stigao na šesto mjesto globalno, pokazujući da rad umjetnika inspiriše ljude širom svijeta.

artsupplies
artsupplies
artsupplies
artsupplies

izvor: Ultra.ba
Tagged under

Related items

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top