Marketing mar 04, 2020 - 88 Views

Naučnici uvjereni: Zemlja se zapravo trebala zvati Voda Featured

Naučnici godinama pokušavaju otkriti kako je Zemlja nastajala. Dijelom odgovore traže u nastanku obližnjih planeta, dijelom u istraživanju same Zemlje. No posljednje istraživanje koje su proveli naučnici Univerziteta Iowa State i Univerziteta Kolorado otkrilo je veoma zanimljive informacije.

Naučnici su uvjereni da je naš planet na početku bio u potpunosti prekriven vodom, bez ijednog izloženog komada zemlje. U prijevodu, bolje bi mu odgovaralo ime “Voda” umjesto “Zemlja”.
U svom istraživanju opisali su kako su analizirali uzorke s oceanske površine koja je s godinama “izronila” na površinu u Australiji i otkrili hemijske tragove koji ukazuju na to da je Zemlja zapravo bila vodeni planeta. Tačnije, da su se prvi kontinenti počeli pojavljivati prije manje od 3,2 milijardi godina. Naučnici ističu kako bi ta otkrića mogla uvelike promijeniti naše shvaćanje historije razvoja života na našem planeti.

Naime, prema tim podacima, prvi život na Zemlji razvio se u oceanima jer nije imao gdje drugo.

Rana Zemlja, bez kontinenata, vjerovatno je podsjećala na vodeni svijet, što je uvelike ograničilo okoliš u kojem se život mogao razviti i utjecalo na evoluciju života na Zemlji, ali i mogućnosti njegova postojanja drugdje, zapisali su geolozi Benjamin Johnson i Boswell Wing u svom istraživanju.

Tagged under

Related items

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • + 381 69 625 167 (Novi Sad, Srbija)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top