Dijana dec 13, 2016 - 417 Views

Održavanje web stranica Featured

Održavanje web stranica je proces ažuriranja sadržaja te održavanja funkcionalnosti i strukture web stranica koji počinje teći nakon njihove izrade. Sistemsko održavanje je obavezno, ali i nameće se kao logična potreba za ažuriranjem kod 99% web stranica.

Pod održavanjem sajta se podrazumijeva sistemsko održavanje (instalacija novih verzija, redovan backup, praćenje funkcija sistema, briga o bazi podataka, uklanjanje sistemskih grešaka, rešavanje padova sistema…), dakle sve ono šta jeposao jednog webmastera.

Potpuno je pogrešno mišljenje  da je održavanje sajta redovna zamjena starog ili unos novog sadržaja sajta! Ovo  spada u upotrebu sajta i nema uticaja na funkcionalnost sajta, već na njegovu korisnost i upotrebljivost, kako za za vlasnika, tako i za njegove posjetioce.

Važno? 
Ispod ove granice sistem prestaje da funkcioniše, nastaju nepotrebni troškovi zbog nestručne (jeftine) ili nepostojeće usluge održavanja.  
    Samo sajt koji se 
redovno, stručno i profesionalno održava može biti funkcionalan i ISPLATIV.  Velika je šteta kada jedan dobar sajt odumire i nestaje sa stranica web ponude, samo zato što se nije održavao. Bez redovnog održavanja, sajt postaje "nevidljiv" i time beskoristan. Sve uloženo u njega je izgubljeno kao i šansa da nam sajt pravi posao i bude od višestruke koristi.

Današnji sajtovi nisu oglasi, internet nije oglasna tabla. Jeftin "sajt" sa statičnom stranicom može da se lako napravi, ali  teško može da funkcioniše u internet svetu. Pretraživači ga ne prepoznaju. Mogu da ga pronadju samo oni koji znaju njegovu tačnu URL adresu. 
Funkcionalan sajt  je specifičan PROGRAM uvezan u složen sistem za funkcionisanje web mreže.

VIDLJIV deo sajta je samo delić tog programa koji U POZADINI neprekidno radi POSAO za nas. 
 
Kao i svi 
složeni sistemi, i on je podložan "trošenju", zastarijevanju, kvarovima, napadima, padovima. Zlonamerni pronalaze i koriste naše propuste i slabosti zastarelog sistema da nanesu štetu (sruše sajt, prisvoje ili unište podatke, zloupotrebe naše privilegije i sl ).

Redovnim ažuriranjem sistema pravovremeno se zatvara prostor za ove mogućnosti. Preventivno delovanje i konkretno rešavanje tekućih pitanja iz navedene problematike, obezbedjuje optimalne uslove da vaš sajt služi dugo i besprekorno.

Da bi sajt ispunio vaša očekivanja on mora da funkcioniše, da bude svež i dinamičan. Bez održavanja sistem radi dobro izvesno vreme, a zatim loše i sve lošije, dok ne prestane da radi. Nijedan vlasnik sajta ne želi ovakav scenario.

sertini.biz

 

 

Related items

Održavanje web stranica
Možda niste znali - BLIC.NET dec 13, 2016 - 417 Views
Održavanje web stranica
10 zanimljivosti o bebama dec 13, 2016 - 417 Views

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • + 381 69 625 167 (Novi Sad, Srbija)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top