Dario feb 01, 2021 - 101 Views

Sobna biljka strelicija - egzotična ljepota rajske ptice Featured

Uzgoj strelicije nije zahtjevan. Uz malo brige i truda, ova biljka nagrađivaće vas prelijepim cvjetovima, zbog kojih je i stekla veliku popularnost među baštovanima i uzgajivačima sobnog bilja.

 

Rajska ptica, cvijet izvornog naziva strelicija, tropska je biljka s egzotičnim cvijetom.  Divlja je ovo biljka porijeklom s Kanarskih ostrva i Latinske Amerike, gdje raste kao slobodno divlje cvijeće. Vrlo je egzotična i dekorativna jer razvija šest do osam cvjetova na vrhu cvjetne drške. Cvate od novembra do proljeća, dugovječna je pa ćete godinama uživati u nesvakidašnjim cvjetovima.

 

GAJENJE I NJEGA

Uzgoj strelicije nije zahtjevan. Uz malo brige i truda, ova biljka nagrađivaće vas prelijepim cvjetovima, zbog kojih je i stekla veliku popularnost među baštovanima i uzgajivačima sobnog bilja. Ovaj cvijet voli svjetlo, ali ne i da bude direktno izložena sunčevim zracima.

Potrebno joj je umjereno zalijevanje i to tek kada se prosuši zemlja u saksiji. Voda ne smije da ostane u podmetaču saksije. Listovima je potrebno orošavanje mlakom vodom.

Streliciju tokom ljeta možete da iznesete u vrt, ili na terasu, onda kada su temperature umjerene i kada noći nisu hladne, odnosno kada temperaturne oscilacije nisu drastične. Održavanje zimi podrazumijeva da biljku držite u unutrašnjosti svog doma, a temperatura treba da bude između 13 i 17 stepeni.

SADNJA STRELICIJE

Rajska ptica treba da se presađuje svake godine u za jedan broj veću saksiju. Koristite humusnu zemlju koja je bogata glinom i dodajte joj malo stajskog đubriva. Presađivanje morate oprezno obaviti jer je korijenje biljke jako osjetljivo na oštećenja. Prihrana je potrebna jednom nedjeljno.

RAZMNOŽAVANJE

Strelicija se može razmnožavati iz sjemena ili rizomima. Uzgajivači je najčešće razmnožavaju dijeljenjem bokora. Ipak, najbolje je da kupite već odraslu biljku jer ako rajsku pticu gajite iz sjemena, vjerovatno ćete morati da čekate i do šest godina kako bi prvi put procvjetala.

RAJSKA PTICA KAO POPULARNO REZANO CVIJEĆE

Pošto može da formira oko 30 cvjetova, strelicija je omiljena među cvjećarima. Kad se cvijet odsiječe sa biljke, u vazi može da traje i održi svježinu i dvadesetak dana pa je zato vrlo popularna i kao rezano cvijeće. Jarki i topli tonovi cvijeta rajske ptice u cvjetnim aranžmanima se odlično slažu sa zimzelenim dekorativnim biljem.

Tagged under

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top