Dario jul 28, 2022 - 375 Views

Stvari koje možete prati u mašini za suđe, a da to niste ni znali Featured

Mnoge žene će se složiti da je mašina za pranje suđa jedan od najboljih izuma za kuhinju ikada stvorenih. Ona štedi vrijeme, električnu energiju, jednostavno podiže kvalitet života na jedan viši nivo.

Kako su mašine za suđe danas neizostavni dio gotovo svačijeg doma, tako i lista stvari koje se mogu oprati u njoj raste iz dana u dan. Zapravo, ova korisna naprava više nije samo za suđe i kuhinjske dodatke. Pročitajte listu stvari koje možete prati u mašini za suđe, a da to niste ni znali.

Dugmad za štednjak

Iako dugmad sa štednjaka ovlaš očistimo svaki put kada čistimo gornju ploču, nikada ne izgledaju dovoljno čisto. Zato pranje ovih dijelova koji se teško čiste u pregradi za pribor za jelo u mašini za suđe, može mnogo brže obaviti posao i učiniti ovaj zadatak manje dosadnim. I sami ćete biti šokirani koliko se lako i lijepo očiste na ovaj način, samo budite sigurni da su dobro osušeni prije nego što ih vratite na štednjak.

Kuhinjski sunđer

Ako vaš kuhinjski sunđer izgleda istanjeno, ofucano i skrzano - bacite ga odmah. Međutim, ukoliko je samo zaprljan od umaka, kafe ili nekih drugih masnoća, ili ima malo neobičan miris, provucite ga kroz sudomašinu kako biste ga odmah osvježili. Preporuka je da se kuhinjski sunđer mijenja svakih 5 do 7 dana, ali probajte da mu date novi sjaj na ovaj način i djelimično ga dezinfikujete.

Plastične igračke

Igračke za djecu su veliki skupljači bakterija, budući da se uglavnom nalaze na podu i po rukama, ali dobra vijest je da se mnoge od njih, uključujući plastične kocke, igračke za kupanje i plastične zvečke, mogu dezinfikovati u perilici suđa. Stručnjaci preporučuju čišćenje dječijih igračaka najmanje jednom mjesečno, posebno ako igračka dođe u kontakt sa zemljom, sa hranom ili tjelesnim tekućinama ili ako su je druga djeca stavljala u usta.

Prije nego što stavite igračke za bebe u mašinu za pranje posuđa, provjerite etikete da biste bili sigurni da se mogu prati u mašini. Postavite ih na gornju rešetku i koristite uobičajeni deterdžent za pranje sudova. Ovisno o igrački, možete koristiti i ciklus sušenja ili ukloniti igračke i pustiti ih da se osuše na zraku, ako vas brine da će se plastika topiti ili savijati. Za plišane igračke, provjeren metod su mašinsko pranje i Bosch mašine za sušenje veša.

Police za frižidere

Čišćenje frižidera je vjerovatno jedan od najmanje omiljenih poslova, a ribanje prljavih polica posebno otežava ovaj proces. I ovdje vam mašina za pranje posuđa može pomoći. Mnoge police u frižideru bez LED svjetala mogu se prati u mašini za suđe (provjerite priručnik da biste bili sigurni). Da biste spriječili pucanje, ostavite police na sobnoj temperaturi prije nego što ih stavite u mašinu za suđe. Dovoljan je program od 60 stepeni da staklo na njima ponovo zasija i ukloni sve ostatke hrane ili mrlje.

Dodaci za usisivač

Čak i aparate koji nam pomažu da kuće održavamo čistim potrebno je povremeno čistiti, a to uključuje i usisivače. Kako biste dodatke očistili od prljavštine i sprijemili ih za ponovno čišćenje, ispraznite mašinu za pranje posuđa i stavite u nju samo dijelove usisivača. Prije toga sa njih uklonite dlake ili velike komade prašine. Ne bi bilo loše da nakon pranja ovih dijelova upalite praznu mašinu na najkraći ciklus da biste je dezinfikovali.

Kupatilski dodaci

U mnogim kupatilima korpa za smeće se nalazi odmah pored toaleta. To je pozicija u kojoj se nakuplja veliki broj bakterija i zbog toga bi je trebalo oprati s vremena na vrijeme. Dodajte je u mašinu za suđe zajedno sa drugim elementima iz kupatila uz standardne tablete za mašinu koje inače koristite, ali ovaj put dodajte i malo sirćeta za bolju dezinfekciju.

Ostaci paste za zube, naslaga od sapuna i mrlje od vode se pojavljuju često i redovno čišćenje kupatila nekada nije dovoljno. Plastične četke za kosu i češljevi mogu se takođe staviti u korpu za pribor radi lakšeg čišćenja, ali nemojte na ovaj način prati i ​​četke s prirodnim vlaknima ili četke s drvenim ručkama. Sedmično čišćenje u mašini za pranje suđa će ukloniti svaku prljavštinu sa njih i ubiti sve bakterije i eventualne buđi.

Staklena rasvjeta i plafonjere

S obzirom na to da u mašini za suđe stalno peremo čaše i drugo posuđe od stakla, sasvim je logično da u njoj možemo oprati i druge staklene predmete, kao što su staklena rasvjeta i plafonjere. Vitraže i bilo šta starinsko ili unikatno, naravno, treba prati ručno, ali najjednostavnije staklene rasvjestne elemente slobodno rasporedite po rešetkama mašine, dodajte joj sredstvo za sjaj i kuća će vam zablistati.

Postoje neke stvari koje nikada ne bi trebalo stavljati u mašinu za pranje posuđa, poput drvenih komada, livenog gvožđa i bakra, stoga budite oprezni i slijedite savjete proizvođača za održavanje određenih artikala. Kako biste bili sigurniji, postavljajte predmete na gornju policu, jer će tako pri sušenju biti dalje od grijača.

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top