Dario jul 28, 2023 - 333 Views

Kako učiniti radni prostor udobnijim tokom ljetnjih vrućina Featured

Ljetnji mjeseci donose tople dane i visoke temperature, koje mogu predstavljati pravi izazov za održanje produktivnosti i udobnosti u radnom okruženju. Često se događa da kada su napolju nesnosne vrućine i kancelarije budu tople, bez dovoljno svježeg vazduha. To povećava nelagodnost i stvara umor, što se svakako odražava i na radni učinak.

Međutim, ako napravite samo par praktičnih promjena u organizaciji rasporeda rada i dodate par biljaka koje će ukrasiti vaš radni prostor ali i osvježiti vazduh u njemu, sigurno ćete se osjećati mnogo bolje. Ovo su samo neki od koraka koje možete preduzeti, a mi vam dajemo još par savjeta kako da prostor u kome radite učinite prijatnijim u vrućim ljetnjim danima.

#1 Koristite klima uređaj

Savremena tehnologija nam je omogućila da se i u najvrelijim danima lakše borimo sa vrućinom. Tu svakako prednjače klima uređaji koji predstavljaju pravi spas od vrućine. Ukoliko vaša kancelarija nije klimatizovana, instalirajte klimu. Ono što je bitno je da na osnovu kvadrature prostorije odaberete i uređaj odgovarajućeg kapaciteta. Na primjer, ako je vaš radni prostor od nekih tridesetak kvadrata biće vam potrebna takozvana devetka (klima sa oznakom 9000BTU). Osim toga, uvijek birajte pouzdane modele, kao što su uređaji robne marke Hisense.

Jako je bitno da na klimi podesite odgovarajuću tempraturu. Ljudi često griješe pa temperaturu u radnoj prostoriji spuštaju daleko više u odnosu na spoljnu temperaturu. Optimalno bi bilo da je u prostoriji za rad 220C - 230C. Međutim, treba voditi računa o razlici između spoljašnje i unutrašnje temperature. To znači da u radnom prostoru ona ne bi trebalo da bude niža od 70C do maksimalno 10 0C. Drugim riječima, ako je spoljašnja temperatura 350C neka u kancelariji bude 250C, nikako manje od toga. Na taj način će se vaše tijelo lakše prilagoditi kada iz kancelarije izađete napolje.

Takođe, potrudite se da ventilator ili klima uređaj ne duva direktno u vas, jer se čak možete prehladiti ili vam oči mogu suziti i postati suhe i osjetljive, što će zasigurno poremetiti vašu koncentraciju.

#2 Dobro provjetrite prostor

Ako imate mogućnosti, čim uđete u kancelariju dobro je provjetrite. Ostavite otvorene prozore bar 30 minuta, kako bi se ustajali vazduh zamijenio svježim. S obzirom da u većini slučajeva radno vrijeme počinje od ranih jutarnih sati, kada su i spoljašnje temperature niže, provjetravanje je odlično rješenje da obezbedite u vašoj kancelariji hladniji i prijatniji vazduh.

Ako pak radite poslije podne, onda procijenite da li je uopšte dobro otvarati prozore kada dođete na posao jer će napolju već biti previše vruće.

#3 Postavite zavjese i roletne

Ako prozori nisu adekvatno zaštićeni od sunčevih zraka, onda će oni stvarati efekat staklenika, pa će temperatura i vazduh u prostoriji u kojoj radite dodatno postati “teži”. Zato obavezno nabavite zavjese ili roletne.

Najbolje je postaviti zavjese “dan i noć” tako da možete sami određivati količinu svjetlosti koja dopire unutra, ali isto tako i odbijati toplotu. Roletne su još bolje rješenje. One se postavljaju sa spoljašnje strane prozora pa sunčevi zraci neće ni stići do stakla, što će pomoći da dodatno smanjite temperaturu u kancelariji.

#4 Upotrebite biljke za prirodno osvježenje

Biljke u kancelariju ili drugom radnom okruženju ne samo da će ga uljepšati, već sto tako pomažu da se održi optimalan nivo vlažnosti i poboljšavaju kvalitet vazduha. Svi znamo da tokom dana biljke proizvode kiseonik koji nam je potreban za disanje. Pa zašto onda jednostavno ne biste spojili lijepo i korisno?

Saksije sa biljkama postavite u uglovima prostorije, kako vam ne bi smetale dok radite ili se krećete. Obratite pažnju na vrste koje birate za kancelariju. Neke biljke vole zatvoren prostor, druge ne. Neke vole da su pored prozora gdje ima sunca dok drugima smeta direktna izloženost dnevnoj svetlosti. Generalno, dobar izbor su uvijek aloe vera, paprati, sanseverija ili indijsko pero, palmice, dracena.

#5 Održavajte hidrataciju

Tokom vrućih dana bez obzira da li ste napolju ili u zatvorenom prostoru, jako je važno da budete hidrirani. Neka vam je uvijek na dohvat ruke flašica sa hladnom vodom. Hidratacija će pomoći da se osjećate bolje, da držite koncentraciju i na kraju da budete produktivniji.

Iako imaju puno benefita, kafu i sokove koji nisu od 100% voća ne bi trebalo da pijete. Posebno gazirani sokovi imaju negativan uticaj na hidrataciju tijela. Osim što su nezdravi oni u sebi sadrže puno šećera koji vas prosto teraju da ih više pijete, bez nekog velikog efekta na hidrataciju organizma. Rashlađena voda je svakako najbolji izbor, ali za osvježenje je dobar i hladan prirodni sok koji je pun vitamina potrebnih našem organizmu.

#6 Nosite laganu pamučnu odjeću

Razmotrite nošenje lagane odjeće koja je prikladnija za visoke temperature. To znači da birate materijale koji “dišu” i ne zadržavaju toplotu, kao što su tanke pamučne majice, košulje ili haljine. Dobar izbor je i lan jer i on je jedan od prirodnih materijala koji dozvoljava koži da diše i pritom upija znoj.

Takođe odaberite svetlije boje. Garderoba svjetlih nijansi se manje zagrijeva i manje privlači sunčeve zrake. Na taj način štiti vaše tijelo.

Izbjegavajte sintetičke materijale poput poliestera. Odgovarajuća odjeća će vam pomoći da se osjećate prijatnije i udobnije, a kao posljedica toga doći će i veća produktivnost.

#7 Planirajte radno vrijeme

Pokušajte da organizujete svoje radne zadatke tako da one teže i zahtjevnije poslove obavite u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim časovima kada su prijatnije temperature. Ukoliko vam posao dozvoljava možete i skratiti radno vrijeme.

Takođe ako imate mogućnosti i ako je to izvodljivo, posao možete raditi od kuće. Danas jako puno profesija ima barem jedan dio posla koji se može odraditi od kuće. A ako imate planirane sastanke probajte da ih zakažete u doba dana kada su manje vrućine.

Isto tako, možete praviti češće pauze za osvježenje. To će vam pomoći da ostanete fokusirani i produktivni. Možete se konsultovati i sa članovima vašeg tima i podijeliti radne obaveze koje su vezane za kancelariju, tako da ne budete svakog dana svi na poslu u firmi.

Sigurni smo da će vam ovi saveti pomoći da rashladite radni prostor i lakše podnesete letnje vrućine. Pa se zato postarajte da temperatura u vašoj kancelariji bude prijatna jer je to jedan od važnih preduslova da budete efikasni u obavljanju svakodnevnih radnih zadataka.

FOTOGRAFIJE:

https://www.pexels.com/photo/man-in-white-shirt-sitting-on-black-chair-3775585/

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top