Dijana feb 20, 2017 - 551 Views

Za psihičko i fizičko zdravlje trebalo bi da radimo 4 dana sedmično! Featured

Stručnjaci kažu kako bi radnici bili produktivniji kada bi manje vremena provodili na poslu. Neki tvrde da bi bilo idealno raditi samo tri dana u sedmici – da bi to bilo blagotvorno za psihičko i fizičko zdravlje!

Naime, nije poenta držati zaposlene prikovane za radne stolove da bi postizali dobre rezultate, upravo suprotno.

Više slobode stvara zadovoljne radnike od kojih će poslodavac na kraju dobiti puno više. Radiće kvalitetnije i biti kreativniji jer im se život neće svoditi uglavnom samo na posao i spavanje.

Rad od četiri do pet sati dnevno

Psiholozi tvrde da radnici mogu da budu fokusirani i produktivni četiri do pet sati dnevno. Nakon toga im se nivo energije srozava i osjećaju se loše tih nekoliko sati koje moraju da “odgule” na poslu. Stručnjak za psihologiju rada K. Anders Ericsson kaže da se forsiranjem radnika da odrade punu satnicu oni usmjeravaju u stvaranje loših navika koje se vremenom prošire i na vrijeme kada su produktivni.

Radna sedmica od 32 sata

Ryan Carson, predsjednik uprave američke kompanije Treehouse, uveo je radnu sedmicu od 32 sata još 2006. godine. Kaže kako su od tada njegovi radnici sretniji, a time i produktivniji dok je njegova kompanija povećala prihode za milione dolara. Druga kompanija – Reusser Design – uvela je 2013. godine rad od samo četiri dana u sedmici. Vlasnik Nate Reusser kaže da su od tada performanse njegovih zaposlenika puno veće.
Više radnih sati – više grešaka

Prema jednoj studiji provedenoj nad medicinskim sestrama koje su radile prekovremeno, otkriveno je da su češće griješile kada su radile više od 40 sati sedmično. A dobro je poznato da znaju da rade po 12 sati na dan. U nekim poslovima greške mogu da se isprave, ali ako medicinsko osoblje napravi grešku kod liječenja pacijenta, to ponekad može da bude kobno.

Previše radnih sati i depresija

Ne samo da produktivnost pada kada smo preopterećeni poslom, već se to odražava i na našem psihičkom i fizičkom zdravlju. Prema jednoj studiji napravljenoj u Japanu, u malim i srednjih kompanijama, proučavali su zaposlenike koji su radili po deset sati na dan i spavali tek šest sati noću. Zaključili su da je kod njih šansa za razvoj depresije 27 posto veća nego kod ljudi koji rade osam sati, piše The Hearty Soul.

ljepotaizdravlje.ba

Related items

Za psihičko i fizičko zdravlje trebalo bi da radimo 4 dana sedmično!
Pročitajte ovo ako ste umorni od svega feb 20, 2017 - 551 Views
Za psihičko i fizičko zdravlje trebalo bi da radimo 4 dana sedmično!
Tri savjeta protiv hrkanja feb 20, 2017 - 551 Views

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top