Dijana mar 13, 2017 - 379 Views

Knjige koje volite otkrivaju vašu ličnost Featured

Ne vjerujte onima čiji je televizor veći od police za knjige - reći će vam neko od preostalih poklonika pisane riječi. Ali, nije svejedno šta se na toj polici nalazi. Štivo koje čitamo nas oblikuje, ostaje u nama djelić svijeta koji je pisac izmaštao, pa nije ni čudo da omiljeni žanr u literaturi mnogo govori o nama.

Klasici - Dostojevski, Andrić, Hemingvej... Nemate dilemu, predstavnici klasične literature su vaš prvi izbor. U školi ste vjerovatno ne samo čitali lektiru, već i uživali u svim obaveznim knjigama. Kad su međuljudski odnosi u pitanju, ne volite površnost, radije ćete jednu osobu upoznati suštinski, nego ćaskati sa mnogima. U svakodnevnom životu cijenite jednostavnost.

Ljubavni romani - Džejn Ostin doživljavate kao najbolju drugaricu, osjećate se kao četvrta sestra Bronte, uživate uz romane Mir Jam, čeznete da pronađete svog Reta Batlera i kao Skarlet o Hara dramatično uzviknete "Misliću o tome sutra"! Da, romantični ste i zbog ljubavi spremni na velika djela, kao i junakinje sa kojima ste plakali, smijali se, odrastali. Vaša visoka očekivanja u ljubavi vam se često "obiju o glavu", ali naučili ste da život posmatrate sa vedrije strane.

Fantazija - Ljubitelji "Harija Potera", "Gospodara prstenova", "Autostoperskog vodiča kroz galaksiju" mahom su sanjari. Od djetinjstva su očarani tajanstvenim svjetovima i mitovima. Kao što su kompleksni zapleti i likovi iz knjiga koje vole, tako im je i unutrašnji život bogat. Bijeg od surove, pa i dosadne svakodnevice traže u mašti, pa ćete ih nerijetko zateći dok nasmijano gledaju kroz prozor dok su svi oko njih smrknuti. Za njih su vrijeme i prostor relativne kategorije, s tog aspekta posmatraju ljubav, karijeru, ljude oko sebe...

Istorijski romani - Priče o svjetskim vladarima, umjetnicima, političarima upakovane u roman kao slobodnu formu, govore da ne volite iznenađenja. Vjerovatno uredno bilježite sve planove i obaveze, precrtavate obavljeno, pravite spiskove kad idete u kupovinu i tek s vremena na vrijeme, dozvolite sebi poneki spontani trenutak. Na poslu ste perfekcionista kome neće promaći nijedan detalj, tračevi vas ne zanimaju, ali se pretvarate u uvo čim neko počne da priča događaje i tajne iz prošlosti.

Horori - Osjećaj lupanja srca dok sklupčani na krevetu čitate "Isijavanje" Stivena Kinga ili "Isterivača đavola" Vilijama Pitera Blatija nezamjenljiv je, a pomalo ste i navučeni na njega. Isti osjećaj goni vas i u životu, pa ste vjerovatno isprobali sve divlje vožnje u luna parku kao dijete, bandži džamping, možda i skok padobranom i slične aktivnosti koje dižu adrenalin. Volite da rizikujete i odličan ste pripovjedač, pa prijatelji uživaju u vašoj verziji i naizgled običnih dogodovština. Privlače vas osobe slične vama.

Trileri - Dok u mašti jurite lavirintima Dena Brauna, Roberta Ladlama, Džona Grišama pitajući se "ko je ubica?" istu preciznost, analitičnost, inteligenciju pokazujete u realnosti. Sa vama nije zabavno gledati trilere jer već znate sve cake, pa shvatate ko je zločinac prije nego što većina "ukači" zaplet. I život posmatrate kao veliku misteriju, ponekad možete da pretjerate pa vidite tajne i probleme i tamo gdje ih nema. Volite da budete enigma za okolinu, pa i za suprotni pol.

Memoari i autobiografije - Volite da čitate o poznatim ličnostima, o njihovom životu, manama, vrlinama, djelima, pa tako vas i u realanosti intrigiraju drugi. Istovremeno se trudite da unaprijedite sopstveni život. Imate rijedak dar da slušate, skloni ste neobičnim gestovima jer podsvjesno želite da oni oboje vaše memoare, ako bi bili napisani jednog dana.

nezavisne.com

Related items

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • + 381 69 625 167 (Novi Sad, Srbija)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top