Marketing feb 24, 2020 - 88 Views

20 citata psihologa Aleksandra Svijaša: Zdravlje je u glavi, a ne u apoteci! Featured

Izuzetan psiholog, čije smo citate odabrali danas, poznat je svima.
Pažljivo pročitajte razmišljanja Aleksandra Grigoreviča Svijaša, može se ocijeniti kao individualna psihoanaliza, a uz srećne okolnosti, i kako psihoterapija.

-Ko je rekao da čovjek mora imati porodicu? To je mit i ništa više. Srećna neženjena/neudata osoba izgleda mnogo bolje od nesrećnog para u kome se svi muče, i muče jedni druge.

-Uvijek dobijate ono što osuđujete, sa čime se borite. I tako će se nastaviti sve dok ne promijenite svoj odnos prema ljudima ili okolnostima kojima nijeste zadovoljni, dozvolite im da budu onakvi kakvi jesu u stvarnosti, a ne onakvi kakvi biste željeli da budu. To jest, treba da se mijenjate vi, a ne drugi ljudi.

-Ako se pojavila kod tebe ljubav prema nekom čovjeku, on ti ništa nije obavezan!

-Osjeti sebe danas takvim, kakav želiš biti sjutra.

-Muž se ljuti na ženu, jer je mislio, da će pretpostaviti da će mu sjutra trebati bijela košulja. Žena se ljuti na muža, jer je mislila da će se on sjetiti da joj kupi cvijeće. Dijete se ljuti ne roditelje, jer su oni trebali da pretpostave da mu je potreban novi konstruktor, i tako dalje. To jeste, mi prvo smislimo kako treba da se ponašaju drugi ljudi. Onda se uvjerimo da se oni tako ne ponašaju. I ljutimo se na njih zbog toga.

-Svaki čovjek izmišlja za sebe svoj niz nedostataka, a onda se decenijama ubija po tom povodu. Pa, to je takođe zanimanje.

-Čovjek može promijeniti samo sebe, ali ko će se složiti s tim? Mnogo je prihvatljivije osuditi okruženje i ući u borbu za njihovo poboljšanje.

-Ako je vaš "oponent" našao način da dopre do vas, trebalo bi da ste mu zahvalni, jer je pronašao upravo tu vrijednost kojoj vi pridajete preveliki značaj! Stoga, bilo koji skandal - je dobar! Faktički, to je besplatna dijagnostika vaših idealizacija! I ne samo dijagnostika, već i liječenje.

-Omogućite voljenom (ili voljenoj) da idu na maksimalno dugom povodcu - on je najtrajniji.

-Ako pokušavate da shvatite smisao svih događaja koji vam se dešavaju, tada ćete se veoma brzo naći na prijemu kod psihijatra.

-Naš organizam nije rezervoar za emocionalni otpad. On može da ga apsorbuje i bori se sa njim, a zatim se predaje. Bolest je oblik protesta organizma protiv toga što ste od njega napravili smetlište.

-Život ne može biti ni pravedan, niti nepravedan, jer sve u njemu ima uzroke i posljedice.

-Naš duh opredjeljuje naše bivstvovanje. Zdravlje je u glavi, a ne u apoteci!

-Svaka situacija koja vam ne odgovara, nije povod za zabrinutost, već samo povod za razmišljanje o uzrocima događaja.

-Svima se sviđa - zadatak praktično nemoguć. Barem, za života.

-"Ne sudi" uopšte ne znači da treba da postanete takvi, kao čovjek koji vam se ne sviđa. Možete ostati takvi kakvi želite, ali važno je da ne upadate u duga preživljavanja ako se nešto ne podudara sa vašim očekivanjima.

-Ljubav je - supstanca, pri čijem postojanju uopšte nije strašno uhvatiti za vrat sopstveni egoizam, već, naprotiv, prijatno je.

-Život bira ljude u porodičnim parovima tako, da svaki od supružnika uništava vrijednosti, kojima drugi supružnik pripisuje prekomjerni značaj.

-Obično brzo zaboravljamo naše uspjehe i koncentrišemo se na neuspjehe. Ovo nije ispravno, uvjek treba da se sjećamo svojih dostignuća - oni nam daju snagu za postavljanje novih granica.

-Ako je na vašem prozoru natpis: "Život - je borba." ili "Ja nikada neću naći svoju srodnu dušu." vama će se ljubazno organizovati takav život, koji ste najavili.

Tagged under

Related items

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • + 381 69 625 167 (Novi Sad, Srbija)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top