Aleksandra feb 18, 2021 - 272 Views

Psiholozi: Tetke su tanana spona između djece i roditelja Featured

Majke, rađajte deci sestre, jer one jednog dana postaju tetke, a tetke su najlepši, nezamjenjivi dar svakom detinjstvu, kazivao je velikan pisane riječi Duško Radović, sa čijim se riječima slažu i mišljenja i studije psihologa.

 

Psiholozi navode da čarolija tog divnog odnosa počinje od rođenja djeteta i traje zauvijek: "Kada sazna da je postala tetka, to je dan za slavlje i u srcu svake žene pojavi se ponos. A tek kada to dijete odraste, ponos i izražen zaštitnički instinkt postaju osnovna osjećanja koja prožimaju tetku. Pored velike ljubavi, najvažnije su velika podrška i tolerancija, koje svaka tetka pokazuje u životima djece".

Struka navodi da tetke imaju nevjerovatan uticaj na djecu i sa djecom svojih sestara ili braće mogu da razvijaju poseban odnos, a sjećanja na tetku kroz život odnose se na zabavne trenutke, šale i igre, ali i na ozbiljne razgovore i savjete.

POUZDAN SAVJETNIK - Tetka daje odlične savjete, čuva tajne i rado će sa vama podijeliti svoja iskustva. Sa tetkom možete razgovarati o svemu onome o čemu vam je neprijatno s roditeljima.

TU JE KADA OSTALI NEMAJU VREMENA - Tetka je uvijek tu kada je potrebno i može biti značajan dio životnog iskustva djeteta. Djeca se osjećaju posebno u prisustvu tetke. Ona je prisutna u svim bitnim trenucima u životu: polazak u školu, rođendani, sportska takmičenja, mature, vjenčanja...

UZOR - Tetka može biti alternativni primjer porodice, karijere, odnosa, hobija ili vrijednosti i može vam biti pozitivan uzor u životu.

PORODICA - Kod sukoba s roditeljima tetka može biti od velike koristi. Naime, djeca će prije povjeriti tetki probleme nego roditeljima i ona može pomoći u svim nesuglasicama koje kroz odrastanje djeca budu imala sa majaka i očevima.

"ZAMJENA" ZA RODITELJE - Kada su roditelji zauzeti ili su na putu, tetke mogu mnogo da pomognu pružajući pažnju i ljubav. Pored toga, tu je i praktična pomoć. Ako je mama odsutna, tetka može da pripremi obrok ili da pomogne pri pisanju domaćeg zadatka. Poslije roditelja, tetka može da postane najbliža osoba djetetu.

OHRABRENJE - Tetka će uvijek podržati dijete, bez obzira na to o čemu da je riječ: o sportu, hobiju, školi ili nekom drugom interesovanju djeteta. Ako se dijete suoči sa neodobravanjem, tetka može uvijek da pronađe način da pruži ohrabrenje.

NE TRENIRAJU STROGOĆU - Tetke "ne treniraju strogoću", ali nježnošću i blagim riječima i te kako znaju da budu autoritet. Njih djeca poštuju iako nikada ni glas ne povise. U tetkinom društvu je lijepo, jer se ona nikad ne ljuti i nikad ne ljuti sestriće i bratance. Tetke koje nemaju svoju djecu ponekad i nemaju potrebu za tim, jer im sestrići ili bratanci daju osjećaj ostvarenosti u tom pogledu.

Tetka je dragocjena za odrastanje i vaspitavanje mališana, ali samo na indirektan način. Ona i ne treba da djeluje na djecu kao roditelj, već bi trebalo da bude tanana spona između djece i roditelja. Zato su roditelji koji imaju sestre pravi srećnici, navode psiholozi.

izvor:Nezavisne novine

Tagged under

Related items

Psiholozi: Tetke su tanana spona između djece i roditelja
Kupovina odjeće za djecu - zašto feb 18, 2021 - 272 Views
Psiholozi: Tetke su tanana spona između djece i roditelja
Igra riječi i priča: Kako razvijati č feb 18, 2021 - 272 Views

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top