Marketing feb 27, 2021 - 201 Views

Antibiotike nikako ne pijte sa mlekom, ali ni sa ovim Featured

Alkohol

Alkohol ne bi trebalo piti ni s jednim lekom jer interakcija može biti opasna, upozorava dr. Tomas Lešer, specijalista za zarazne i tropske bolesti i član Saveza nemačkih internista.

Alkohol može da poveća ili smanji učinak lekova, a lekovi mogu da pojačaju dejstvo alkohola. Antibiotici nisu izuzetak.

Mleko

Mleko i ostali mlečni proizvodi remete metabolizam lekova, uglavnom zbog prisutnosti kalcijuma.

„Kalcijum poništava dejstvo mnogih lekova, posebno antibiotika“, tvrdi Ursula Selerberg, iz nemačke komore farmaceuta, prenosi Hina.

„Neki antibakterijski agensi vezuju se s kalcijumom u crevima i stvaraju složene molekule koji su toliko stabilni da se kroz crevni zid ne mogu probiti u krvotok“, objasnila je.

Rezultat toga je da se lekovi ne metabolišu i njihov aktivni sastojak biva izlučen bez ikakvog dejstva. Pojava je najčešća pri uzimanju tetraciklina i fluorokinolona. Selerberg savetuje da se mlečni proizvodi izbegavaju dva sata pre i posle uzimanja antibiotika.

Mineralna voda

Mineralna voda, bila gazirana ili ne, sadrži puno minerala poput kalcijuma, gvožđa i magnezijuma.

Kao i u slučaju kalcijuma u mleku, minerali se mogu vezati uz aktivne sastojke antibiotika i pretvoriti ih u nedelotvorne.

Zato i mineralnu vodu treba izbegavati dva sata pre i posle antibiotika. „Uvek je sigurnija opcija popiti lek s čašom vode iz slavine“, rekla je Selerberg.

Kafa

Učinak stimulativnih napitaka poput kafe, crnog i zelenog čaja, koka kole ili energetskih napitaka može biti pojačan upotrebom antibiotika, što bi moglo rezultirati ubrzanim radom srca i poteškoćama u spavanju.

I konačno, koje je najbolje vreme za upotrebu antibiotika, pre, tokom ili posle jela?

Nema opšteg pravila, kaže Selerberg. Neke, poput ampicilina treba uzimati sat vremena pre jela, a druge, poput cefuroksima nakon obilnijeg jela. Najbolji odgovor na pitanje kada koristiti antibiotik mogu dati lekar ili farmaceut, zaključila je.   (krstarica)

Related items

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top