Marketing feb 27, 2021 - 283 Views

Dolazi vrijeme proljetnih alergija: Znate li kako se zaštititi? Featured

Alergije predstavljaju reakcije imunološkog sistema pojedinca na određene nadražaje iz okoline. U slučaju kad osoba ima alergiju, imuni sistem reaguje pretjerano te pokušava zaštititi organizam od tvari koje inače nisu štetne, a koje se nalaze u prirodi.

Prema riječima sagovornice ''Kliksa'', postoji nekoliko vrsta proljetnih alergija:

- One koje se javljaju najranije su alergije na drveće - polene čempresa, breze, hrasta itd. Pojavljuju se krajem februara i početkom marta te mogu dovesti do teških alergijskih manifestacija - govori Dizdarević.

Alergije na polene trava se javljaju krajem marta i početkom aprila, dok se u periodu juna i jula ponovo javljaju alergije na drveće, ali i na ambroziju te konjogriz.

Doktorica ističe da sve alergije imaju slične simptome: "curenje iz nosa, crvenilo očiju, karakteristično škakljanje u području grla, bol u području prsne kosti, ponekad otežano disanje".

Različiti simptomi koronavirusa i alergijaS obzirom na trenutne uslove pandemije koronavirusa te na slično područje djelovanja i alergija i virusa - respiratorni sistem, bitno je istaći da se simptomi alergija i koronavirusa vrlo teško mogu pomiješati.

- Simptomi koronavirusa se jasno razlikuju od simptoma alergija. Kod koronavirusa su gornji disajni putevi uglavnom suhi, za razliku od alergijskih reakcija. Temperatura kod alergijskih reakcija je znatno viša nego kada je riječ o zarazi koronavirusom, traje kraće i veoma je vezana za gušobolju - kaže Dizdarević.

Takođe, Dizdarević upozorava i na mogućnost unakrsne alergijske reakcije. Zanimljivo je da su alergeni breze, johe, lijeske, bukve i hrasta gotovo identični i da mogu izazvati unakrsni odgovor.

Dodaje kako se to dešava zbog činjenice da su poleni breze i voća kao što su trešnje, marlice, breskve, jabuke ili lješnjak tzv. botanički rođaci (sadrže slične proteine), čime se uzrokuje unakrsna alergija: "Naprimjer, ako je neko alergičan na brezu i pojede jabuku, time može izazvati unakrsnu alergijsku reakciju".

Pored maske koja pruža univerzalnu zaštitu, stručnjaci savjetuju dodatne načine kojima možemo ublažiti simptome alergija i dodatno se zaštititi:

Tuširajte se naveče - Na ovaj način ćete isprati polen s kože i kose i tako ga držati dalje od posteljine i jastuka.

Ne izlazite vani ujutro - Ujutro između 5 i 10 sati koncentracija polena u zraku je najveća, zbog toga ljekari savjetuju da, ukoliko je to moguće, izbjegavate izlaske u to vrijeme.

Pročišćavajte zrak u prostoriji - Zatvorite vrata i prozore kuće ili automobilske prozore kada je vani visoka koncentracija polena. U autu uključite klimu, a u kući filtere za polen te često usisavajte.

Izbjegavajte neke vrste hrane - Ovo se posebno odnosi na sirovu hranu i svježe voće, jer neke osobe od toga svrbe usta.

Adekvatno se obucite kada izlazite vani - Opremite se velikim šeširom i naočalama kako biste polen držali što je moguće dalje od očiju.

Uzimajući u obzir to da se u Republici Srpskoj skoro svaka šesta osoba suočava s nekim vidom simptoma alergije te da nam s proljećem stižu blage vremenske prilike koje pogoduju alergenima - bitno je poslušati savjete stručnjaka te se pripremiti i zaštititi na vrijeme.  (glassrpske)

Tagged under

Related items

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top