Dijana feb 11, 2017 - 494 Views

Proklijali bijeli luk dokazano ubija 14 vrsta ćelija raka Featured

Njihova sposobnost da proizvode razne hemikalije naziva se phitoalekins i ona omogućava biljkama da se brane. Većina od njih su toksični za mikroorganizme i insekte, ali i korisni za ljudsko zdravlje, objasnio je dr Kim.

Proklijali bijeli luk u odnosu na sirovi dokazano je pojačava antiinflamatorno, imuno-ubrzanje, kardiovaskularne zdravstvene zaštite, i ima tu sposobnost da ubije 14 vrsta ćelija raka, zaključak je nove studije.

Sumporom-bogato jedinjenje iz bijelog luka, pod nazivom alicin, efikasno je sredstvo protiv bakterija, virusa, gljivica i parazita, bez toksičnih sporednih efekata.

Proklijali bijeli luk, stariji bijeli luk sa svjetlim zelenim izdancima nastalim iz svojih karanfilića, obično se smatra da im je uveliko došao kraj i rutinski bivaju bačeni u korpu za otpatke bez razmišljanja.

Dok neka starija biljna hrana koja počne da klija, kao krompir na primjer, zapravo može biti opasna, jer oslobađa otrovne hemikalije koje mogu ugroziti ljude, to nije slučaj sa proklijalim bijelim lukom.

U stvari, studija koju finansira Koreanski Institut za planiranje i evaluaciju tehnologije, nedavno je objavljena u časopisu ACS poljoprivredne i prehrambene hemije, utvrdjeno je da proklijali bijeli luk ima još veće antioksidantne aktivnosti od svoje mlađe, svježije braće.

Istraživači su znali da, kada se sadnica pretvori u zelenu biljku, ona tada proizvodi mnoga jedinjenja, od kojih neka štite biljku od patogena.

Istraživač dr Džong-Sang Kim, objasnio je: Biljke su veoma osjetljive na napade bakterija, virusa i insekata tokom klijanja. Njihova sposobnost da proizvode razne hemikalije naziva se phitoalekins i ona omogućava biljkama da se brane. Većina od njih su toksični za mikroorganizme i insekte, ali i korisni za ljudsko zdravlje.

Kimova grupa ustanovila je da se sličan proces može odvijati i kada zeleni izdanci rastu od starijih čenova bijelog luka. Oni su utvrdili da su izdanci iz bijelog luka, koji su nikli za pet dana imali najveću antioksidantnu aktivnost, dok su izdanci iz sirovog belog luka imali manju antioksidantnu aktivnost.

Kada zavirimo u materiju malo dublje, vidimo da je klijanje promijenilo metabolički profil bijelog luka: Metabolički profil bijelog luka koji je nikao za pet do šest dana bio je različit od metaboličkog profila bijelog luka niklog za četiri dana ili manje.

Istraživači su zaključili da klijanje može biti održiva metoda da se poveća antioksidantni potencijal bijelog luka.

Proklijali bijeli luk u odnosu na sirovi dokazano je pojačava antiinflamatorno, imuno-ubrzanje, kardiovaskularne zdravstvene zaštite, i ima tu sposobnost da ubije 14 vrsta ćelija raka.

Zato samo naprijed, zgrabite nekoliko domaćih, organskih, glavica belog luka sa tržišnih polica i jednostavno omogućite im da klijaju u vašoj ostavi ili skladišnom ormaru kako bi uvećali svoja antioksidantna svojstva. Na ovaj način možete da se zaštitite od najopakijih bolesti.

mojdoboj.info

Tagged under

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top