Dijana feb 15, 2017 - 424 Views

Depresivni ste i pod stresom zbog posla? Postoje dva genijalna rješenja Featured

Budilnik zvoni mnogo prije nego što su um i tijelo spremni da se suoče se s radnim danom, a odlazak do posla najčešće je prava muka, a izgovor da je riječ samo o umoru, jednostavno više “ne pije vode”. Depresija kao posljedica posla svakome može da se dogodi i obično je dio dugoročnog procesa.

“Svako, s vremena na vrijeme, prije odlaska na posao može da se osjeća umorno, ali kad to pređe u iscrpljenost i postane trajno stanje – vrijeme je za uzbunu”, kaže psihološkinja Julia Scharnhorst te dodaje da takve osobe najčešće ne spavaju kvalitetno i postepeno počinju da prave greške na poslu.

Vrlo često riječ je o veoma osjetljivim osobama i osobama koje brzo odustaju kada treba da se suoče s poteškoćama.

Što se prije prepoznaju znaci upozorenja i preduzmu odgovarajući potezi, bolji su izgledi da se stane u kraj začaranom krugu, kaže psihološkinja Scharnhorst.

Ona i njene kolege preporučuju kraće pauze tokom radnog vremena da bi se ublažila napetost i bavljenje hobijem koji ni na koji način nije povezan s poslom. Na primjer, osobe koje rade u kancelarijama trebalo bi da potraže neku aktivnost u prirodi.

“Svaku veče zaspati pred televizorom nije pravi odgovor na problem”, upozorava Scharnhorst, uz objašnjenje da u tom slučaju “mozak i dalje ostaje aktivan i ne ‘isključuje’ se na ispravan način.”

Ne treba zaboraviti da uzrok stresa ne mora nužno da bude posao. Uzrok depresije na poslu često je nešto što se događa izvan našega radnog vremena i nije povezano s poslom.

Da biste poboljšali kvalitet života van posla, treba poduzeti manje, ali i pozitivne korake u važnim područjima života. U naviku bi vam trebalo da prijeđu godišnji ljekarski pregled, izleti s porodicom, rekreacija, stvaranje bliskog i čvrstog kruga prijatelja i/ili rodbine, odnosno stvaranje okruženja koje ublažava stres i stvara zadovoljstvo.

Kada se ustanovi depresija povezana s poslom, pacijent bi trebalo da potraži pomoć psihoterapeuta ili sličnog stručnjaka, da bi se uspostavila zdravija ravnoteža između posla i odmora.

ljepotaizdravlje.ba

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top