Dijana feb 20, 2017 - 367 Views

Kad se grlo upali najbolji su mlaki napici Featured

Upaljene krajnike ne bi trebalo dodatno iritirati previše toplim ili hladnim napicima, kao ni prejakom hranom koja može dodatno da ošteti sluzokožu.

Doktorica Svetlana Valjarević, otorinolaringološkinja, kaže da u ovom slučaju nikako ne treba jesti vrelu supu ili piti previše vruće čajeve, jer to samo dodatno pojačava osećaj bola u grlu.

“Treba sačekati da napitak postane mlak i dostigne prosječnu sobnu temperaturu”, kaže dr Valjarević i dodaje: “Hladna tečnost smanjuje osjećaj bola i subjektivni osjećaj toplote u upaljenom grlu, ali je važno da ona ne bude iz frižidera. Najbolje je da temperatura hladnog napitka bude između 10 i 15 stepeni”.

Osim pretoplih i prehladnih napitaka treba izbjegavati suhu, slatku, previše slanu i začinjenu hranu. Ona dodatno iritira nadraženu sluzokužu grla i može da pojača bol u krajnicima.

Gazirane sokove, za kojima mnogi posegnu, u ovoj situaciji nikako ne treba uzimati jer njihova slatkoća ne prija sluzokoži i oni ne doprinose bržem izlječenju.

Mlijeko i mliječni proizvodi se, takođe, ne preporučuju, zato što vrlo često podstiču razvoj novih bakterija u grlu. Bolove u krajnicima mogu da ublaže i tople obloge oko vrta, napravljene rastvorom sirćeta i vode, ili rakijom.

Kako biste spriječili dodatno isušivanje grla i pojačavanje bola, unosite što više tečnosti.

Izbjegavajte boravak u zadimljenim prostorijama i redovno provjetravajte sobu u kojoj boravite kako biste otklonili suh vazduh koji, takođe, može da iritira upaljeno grlo.

ljepotaizdravlje.ba

Tagged under

Related items

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • + 381 69 625 167 (Novi Sad, Srbija)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top