Marketing avg 16, 2018 - 543 Views

Kuvani ili pečeni kukuruz, ljetna je poslastica Featured

Iako se kukuruz koristi u prehrani sportista jer se uz pomoć njega brzo može brzinski udebljati, on je i dijetalna namirnica

Kukuruz je jedna od omiljenih ljetnih namirnica jer se brzo priprema, ukusna je, a i povoljna je. No, ima i velike zdravstvene benefite. Voljeli ga ili ne, korisna svojstva kukuruza ne možemo zanemariti. Odlično je ljetno okrepljenje, a najčešće ga jedemo kuvanog i malo posoljenog ili samo pečenog.

Visokovrijedna namirnica
U 100 grama kukuruza ima čak 342 kalorije, zbog čega ga uvrštavamo u jednu od najkaloričnijih žitarica. Iako se kukuruz koristi u prehrani sportista jer se uz pomoć njega može brzinski udebljati, on je i dijetalna namirnica. Šaka klica kukuruza u salati će zadovoljiti potrebu za ugljenim hidratima.

Ima važne minerale
Kukuruz sadrži važne minerale za fizički razvoj. Fosfor, magnezijum, mangan, cink i željezo se nalaze u kukuruzu pripremljenom na razne načine - kuvanom, pečenom ili klipovima iz konzerve. Ti minerali jačaju imunitet i pomaže radu bubrega.

Suzbija rizik od raka
Za razliku od drugih namirnica koje dužim kuvanjem zapravo gube antioksidanse, kod kukuruza šećerca se taj broj povećava. Šećerac je bogat izvor fenola zvanog ferulska kiselina, antikancerogenog agenta koji se pokazao efikasnim u borbi protiv tumora koji vode do raka dojke ili raka pluća.

Dobar je za kožu i oči
Kukuruz je izvor beta-karotena, a on donosi vitamin A u tijelo, koji je nužan za dobar vid i kožu. Kukuruz je takođe koristan za zdravlje kože i unutrašnjih sluznica.

Izvor:Nezavisne

Tagged under

Related items

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top