Boks: Mladi Gligorić poslije uspjeha na "Zlatnoj rukavici" okreće se Balkanijadi

Na nedavno održanoj "Zlatnoj rukavici" u Pančevu, Subotičanin Veljko Gligorić osvojio je zlatnu medalju u kategoriji do 57 kilograma, a već sutra putuje u Tursku gdje ga očekuje nastup na Balkanijadi. Veljko je inače porijeklom iz Doboja. Bokser Spartaka će u prvoj polovini naredne godine pokušati da bude dio Olimpijskog tima Srbije u Tokiju.

Veljko Gligorić, bokser Spartaka, na 62. izdanju „Zlatne rukavice” osvojio je prvo mesto u kategoriji do 57 kilograma. Uz veliku radost zbog zlatne medalje, nakon nastupa u Pančevu ostaje i „ukus gorčine” zbog nepravde prilikom izbora najboljeg boksera, odnosno osvajača prestižnog priznanja.

Žalim što sam zbog nečije sujete uskraćen za glavni trofej, ali i to je sastavni deo sporta. Vidim to kao prepreke kojih je bilo i biće i sa kojima moram da se nosim, ali i da nastavim dalje kako bih istrajao u svom cilju - ističe Gligorić na početku razgovora za „Nove Subotičke novine” - "Zlatna rukavica” kao jedan od najstarijih turnira u Evropi i najstariji u Srbiji je veliki motiv za svakog borca. Ove godine konkurencija je bila sigurno najjača u poslednjih nekoliko godina, okupila je boksere iz više od 20 zemalja, među kojima su bili mnogobrojni osvajači medalja sa Prvenstva Evrope i Prvenstva sveta. Pripreme sam odradio u sklopu reprezentacije u Beogradu, gdje su se sa nama zajedno spremali najbolji bokseri Ukrajine, Alžira, Italije i Moldavije, a uslovi koje nam je obezbedio Bokserski savez Srbije su bili odlični.

Finale u kategoriji do 57 kg donijelo je duel sa prvakom Ukrajine Olehom Čulijačevim. Subotičanin je pobedio sa 4:1, smatra to pobjedom karijere, ali i pored odličnog nastupa trofej "Zlatna rukavica" nije došao u njegove ruke.

Meč je od početka krenuo žestoko, Ukrajinac je u prvoj rundi nametnuo svoj tempo i odnijeo tu rundu. Uz savjete selektora reprezentacije Milana Piperskog i trenera Tomislava Antelja ulazim u drugu rundu mnogo smirenije i preokrećem meč u svoju korist. Poslije druge runde borba je bila izjednačena, a u treću ulazim sa istorji taktikom za koju Ukrajinac nije imao rešenje. Kako je odmicala treća runda, moj protivnik je bio sve nervozniji, što sam ja iskoristio da privedem meč u svoju korist - govori Gligorić - Ostavio sam srce u ringu, do posljednjeg minuta je bio visok tempo borbe i odlukom 4:1 odnosim pobjedu. Ovo je sigurno najveća pobjeda u mojoj karijeri. Žao mi je što nisam odneo i glavni trofej turnira "Zlatnu rukavicu”, koju sam očekivao kao jedini osvajač iz Srbije.

 

Nakon velike pobjede nije bilo mnogo prostora za odmor, jer Gligorića već 10. decembra čeka put u Antaliju gde nastupa na Balkanijadi.

- Ako uzmem medalju u Turskoj, bila bi to kruna sezone, a za početak naredne je glavni cilj olimpijska viza za Tokio - ističe Gligorić, uz zahvalnost Bokserskom savezu Srbije, trenerima, kolegama iz rerezentacije i svima koji su ga podržavali na putu do zlata na „rukavici”.

Subotica.com

36750 gligoric zlatna rukavica pancevo 2

MJB i njihov brend TV serijal Kuhinjica sponzor konferencije Arete

Srećni smo jer vas možemo obavijestiti da je prijatelj sponzor našeg projekta MJB agencija i njihov jedinstveni brend Kuhinjica. I sada veoma važna vijest: Obavijestili su nas da će sve učesnike konferencije obradovati novogodišnjim kolačićima.

Svakako ste već čuli za Kuhinjicu ali ovog puta pročitajte njihov recept za uspješan brend:

“MJB d.o.o. osnovan je kao agencija za reklamu i propagandu. Skraćenica MJB bi značila Marketig – Javnost – Brend što podrazumijeva da smo spremni za izazove savremenog marketinga i oglašavanja te stvaranje brenda.

Ono čime se najviše ponosimo u našem radu je ujedno i prvi brend koji smo stvorili, a to je TV serijal Kuhinjica koji se trenutno emituje na 18 televizija na prostoru BiH a ukupno na 107 TV stanica na području Balkana ali i EU (Mađarska, Slovenija).

Do sada smo snimili 15.000 recepata, gledalo nas je na dnevnom nivou preko million gledalaca, prati nas na FB svakodnevno preko pola miliona pratilaca, na Instagramu smo relativno novi a već omiljeni.

Čast nam je da smo dio Arete konferencije i što ćete probati naše novogodišnje kolačiće”, kaže Zorica Đukić, direktor marketinga i prodaje.

Aqua Doria sponzor Arete konferencije

Prijatelj konferencije “Samopromocija – Kako izgraditi lični brend” je Aqua Doria prirodna izvorska voda sa selenom. Zahvaljujući kompaniji Fructa Trade i njihovom novom brendu svi posjetioci konferencije moći će da se osvježe Aqua Doria vodom.

Vic dana: Stopira seljak sa ovcom

Na putu stopira neki seljak sa ovcom, i poslije nekog vremena staje BMW.

 

Vozač kaže da ga može povesti, ali ne i ovcu. Seljak pristane, rekavši da ne brine jer će ovca trčati za njima. 

I krenuše oni, vozač vozi prvo polako, 40km na sat – ovca trči, pa doda malo više gasa, 70km na sat – ovca trči, nagazi 100km na sat – ovca trči, pa još brže, 140km na sat – ovca i dalje trči za njima. 

Pogleda vozač u retrovizor i kaže:

"Brate, ova ovca isplazila jezik"!

Pita seljak:

"A na koju stranu"?

Vozač:

"Na lijevu"!

Seljak:

"Ahaaaa, sad će da pretiče"!

DOBOJ: "Vištove" vakuumske prese sa membranom postaće standard na željeznicima svijeta

Fabrika za proizvodnju vakuumske prese sa membranom "Višt" iz Rudanke kod Doboja privodi kraju testiranje opreme za proizvodnju automatskih vrata i stepenica, takozvanih ulaznih sistema koju razvijaju za potrebe češke kompanije "IFE" iz Brna i koja pravi uštedu u potrošnji energije.

"Naši testovi su prošli dobro. Testovi traju već drugu godinu i ništa se ne radi na brzinu. Ako se oprema koju mi testiramo usvoji, postaće standard na željeznicima svijeta", izjavio je novinarima direktor "Višta" Zvjezdan Višt.

On je rekao da ti ulazni sistemi imaju primjenu, između ostalog, na brzim vozovima, metroima i tramvajuma.

"Radimo na zajedničkom projektu koji se sastoji da pokušavamo naći primjenu naše tehnologije kojom mi vladamo za njihove potrebe ulaznih sistema", rekao je direktor "Višta" Zvjezdan Višt.

On je pojasnio da je "Višt" našao rješenje koje pravi uštedu u potrošnji energije i poboljšava kvalitet izrade ulaznih sistema.

Višt je naveo da je saradnja sa češkom kompanijom "IFE", koja je dio austrijske grupacije "Knor bremze", započela nakon što su se sa odgovarajućem rješenjem javili na njihov javni poziv.

Predstavnik "IFE" Dejvid Šaha tokom nedavne posjete komapniji "Višt" pojasnio je da su u dosadašnjem postupku sistema vakuumskog lijepljenja koristili hidraulične prese i da je riječ o skupom rješenju s obzirom na velike troškove izrade kalupa za te prese.

On je dodao da očekuje da će primjenom rješenja komanije "Višt" ostvariti velike uštede u potrošnji energije, ali i ukupnom procesu proizvodnje.

Šaha je naveo da "IFE" svojim proizvodima snabdijeva tržište Evrope, Sjeverne Amerike, Australije i Kine.

Vakuum prese kompanije "Višt" do sada su se koristile u drvnoj, auto i avio industriji, na tržištima zemalja EU, ali i u Rusiji, Singapuru, Tajvanu, SAD, Kanadi, Peruu, Kini, Južnoj Africi i Indiji.

Dobojski.info

"Ryanair" od ljeta ukida let Banjaluka-Stokholm

BANJALUKA - Kompanija "Ryanair" obustavlja od ljeta svoje redovne letove na avio liniji Banjaluka-Stokholm zbog problema u isporuci aviona Boing 737 max, potvrdio je za "Nezavisne" Milan Račić, v.d. direktora "Aerodroma RS".

 

Prema njegovim riječima, ukida se samo ova destinacija, dok ostale linije "Ryanaira" nastavljaju nesmetano prevoziti putnike.

"Iskreno, žao nam je što je kompanija 'Ryanair' bila primorana na ovaj potez, kao i zbog više od 33.000 putnika koji su do sad putovali na relaciji Banjaluka-Stokholm", kazao je Račić.

Dodao je da je već najavljeno da od ljeta nema više te destinacije, ali da to ne znači da se u međuvremenu situacija neće promijeniti.

"Putnicima koji su već kupili karte za ovu destinaciju troškove će refundirati kompanija 'Ryanair'", istakao je Račić.

Niskotarifni avio-prevoznik "Ryanair" obustaviće svoje redovne letove i sa aerodroma u Stokholmu do Niša i Podgorice zbog zatvaranja svoje baze. Avio-prevoznik je objasnio da do zatvaranja baze dolazi usljed kašnjenja isporuke Boingovih aviona 737 maks, koji su trenutno prizemljeni odlukama regulatornih organa širom svijeta.

"Takođe očekujemo da ćemo smanjiti kapacitet ka mnogim drugim odredištima, i trenutno razgovaramo sa našim ljudima, sindikatima, kao i sa aerodromima zahvaćenim ovim odlukama, kako bismo finalizovali te manje redukcije", saopšteno je iz te avio-kompanije.

Ovaj niskotarifni avio-prevoznik pored linije Stokholm-Banjaluka, ima još tri linije u ponudi sa banjalučkog aerodroma i to Berlin-Banjaluka, Memingen-Banjaluka i Brisel-Banjaluka.

Prvi avion na banjalučki aerodrom sa aerodroma u Stokholmu sletio je 30. oktobra prošle godine, i tada je je tradicionalno dočekan vodenim topovima i uz prisustvo mnogobrojnih zvanica.

Od februara naredne godine bi trebalo da bude uvedena još jedna redovna linija sa banjalučkog aerodroma, i to od Banjaluke do Frankfurt-Hahna, dva puta nedjeljno.

Kompanija "Ryanair" inače, 1. decembra proslavila je 100000. putnika u Banjaluci od početka poslovanja s ovim aerodromom, a on je putovao novom zimskom linijom "Ryanaira" iz Berlina u Banjaluku.

Prije odluke o ukidanju linije za Stokholm, ambiciozni planovi ove aviokompanije predviđali su da u 2020. godini sa banjalučkog aerodroma preveze 160.000 putnika.

Nezavisne

U medicinskoj istoriji PMS se do 1931. nije spominjao

Džejn Jušer, profesor ženske zdravstvene psihologije sa univerziteta Western Sydney, tvrdi da je PMS (predmenstrualni sindrom) kulturološki. Kaže da je to "stanje proizvod zapadne culture" te da "nezapadnjačke" žene prijavljuju manje emocionalnih znakova PMS-a.

 

"Sve žene doživljavaju emocionalne tegobe tokom ciklusa. Međutim, pripisaće to mjesečnici ako se događa prije menstruacije, umjesto da za to okrive stvari poput ljubavnih odnosa ili poslovnog života", rekla je.

"Ono što znamo je to da su simptomi i bolesti uvijek kulturno locirani", dodala je.

Objašnjava kako se o PMS-u prvi put počelo raspravljati u Sjevernoj Americi 1931. godine, kada je ženama dijagnostifikovana "histerija", koja je bila povezana s njihovim reproduktivnim sistemom. Prije toga, takvo se stanje u medicinskoj istoriji nije spominjalo.

"Očekujemo da su žene lude, loše ili opasne u tom periodu, pa one osjećaju nervozu, razdražljive su i ljute, a onda za to krive svoja tijela. Žene iz drugih kulturnih konteksta ne prijavljuju emocionalne znakove PMS-a u toj fazi svog ciklusa, već počinju ako se presele u zapadne zemlje", prokomentarisala je.

"Žene zapravo proživljavaju ljutnju, depresiju i nevolje tokom čitavog ciklusa", zaključila je, a prenosi Daily Mail.

Vic dana: Plavuša i pecanje

Plavuša peca dobrih pola sata, a riba ni da trzne. Nailazi lovočuvar i kaže plavuši:

 

- Oprostite, gospođo, ali ovdje možete pecati samo sa dozvolom!

Na to će plavuša:

- Joj, jesam ja glupa, ja čitavo vrijeme pokušavam s glistama!

Šta nudi VW Golf 8 za manje od 20.000 evra?

Kupci u Njemačkoj sada mogu da poruče novi Volkswagen Golf, osme generacije.

 

Golf Mk8 dolazi u četiri paketa opreme – osnovni, novi "Life", te "Style" i "R-Line". Osnovna verzija Golfa bi trebalo da košta ispod 20.000 evra kada se pojavi početkom sljedeće godine, prenosi B92.

Sadržaće kao standardne delove Car2X povezivanje (omogućava komunikaciju sa okolinom – automobilima, saobraćajnim znakovima...), Lane Assist – sistem za praćenje trake kretanja, Emergency Braking Front Assist – kočenje u slučaju neočekivane prepreke, Braking with Pedestrian & Cyclist Monitoring – sistem kočenja koji prati pješake i bicikliste, digitalnu instrument tablu, multimdijalni sistem sa "onlajn" servisom, automatsku klimu, LED farove i zadnja svjetla...

"Life" paket sa sobom donosi Discover Pro multimedijalni sistem sa glasovnim komandama, Dynamic Road Sign Disley, kožnu oblogu volana i ručice mjenjača, bežično punjenje telefona, hromirane detalje enterijera, parking sistem, automatska svjetla. Golf u "Life" opremi sa 1,5-litarskim TSI sa 130 KS će koštati 27.510 evra u Njemačkoj.

Osim pomenutog motora, VW će na početku prodaje nuditi još tri vrste agregata – 1,5-litarski TSI sa 150 KS, te 2,0-litarski TDI sa 115 i 150 KS.

VW tvrdi da nova dizel jedinica sa Double AdBlue Injection sistemom smanjuje emisije azot-oksida za 80%, uz 17% manju potrošnju.

Oba TSI i TDI motora su uparena sa novim 6-stepenim manuelnim mjenjačem koji dodatno redukuje emisije ugljen-dioksida, a sa snažnijim TDI sa 150 KS ekskluzivno dolazi i 7-stepeni automatik sa dvostrukim kvačilom.

VW obećava još snažnije motore početkom sljedeće godine, uključujući moćnu hibridnu jedinicu sa 245 KS.

Nezavisne

Stvari koje nikada ne biste trebali raditi prije vježbanja

Nezavisno o tome kada, koliko dugo ili kako jako trenirate – vaš uspjeh zavisi o onome što radite prije i poslije treninga.

 

Kako bi dobili maksimum od vremena uloženog u vježbanje provjeri koje bi stvari trebali izbjegavati ili prestati raditi prije samog vježbanja.

Nemojte jesti puno, a pogotovo ne hranu bogatu vlaknima

Maleni zalogaj do pola sata prije treninga sasvim je u redu. Ako volite trenirati ujutro onda će mali, ali birani doručak pomoći u stimulaciji metabolizma i dati vam energiju potrebnu za pokretanje. Malo voća s grčkim jogurtom ili kriška integralnog hljeba s medom svakako je dobra ideja, piše Runtastic.

Ono na šta trebate paziti jeste hrana bogata vlaknima. Ona će vas držati sitim duže vremena, ali joj duže treba i da se razgradi. Takođe, ako je konzumirate s puno tečnosti ona podstiče probavni sistem, a to nije praktično ako idete van kuće trenirati.

Nemojte započinjati vježbati, ako nemate cilj

Za vrijeme vježbanja razmišljajte o tome što želite postići tom vježbom ili šta želite postići tog dana. Napravite plan treniranja i držite ga se. Biće lakše započeti trening, ako imate sređeni plan vježbi koji trebate i želite odraditi. Dakle, ako imate jasan cilj više energije ćete usmjeriti u vježbanje i nećete se baviti nasumičnim vježbama koje vam ne koriste. Koristite svoje vrijeme mudro.

Ako nemate razrađen plan, počnite s vježbama za rastezanje i obnovu mišića. Dok ih izvodite, razmišljajte o sljedećem koraku i sljedećim vježbama. Pripremite tijelo kako bi se ono osjećalo jakim i spremnim za fizičke izazove.

Statično rastezanje ostavite za kraj vježbanja

Nije tajna da mnogo ljudi zaboravi na istezanje prije i/ili poslije vježbanja, a oni koji ga se i sjete, ponekad ga preskoče u želji za što bržim završetkom vježbanja. No, istezanje može uveliko doprinijeti vašim mišićima i njihovom oporavljanju nakon izvođenja vježbi.

Nemojte piti alkoholna pića

Minimalna količina alkohola potrebna je da smanji količinu kontrole koju osoba ima nad tijelom. On utiče na vašu koordinaciju i koncentraciju te zbog njega nećete moći pravilno odraditi vježbe ili ćete pogrešno procijeniti intenzitet kojim ih izvodite. Ako se to dogodi, posljedice ćete osjetiti sutradan kada će vam tijelo slati signale da ste pretjerali putem upaljenih mišića.

Nemojte piti previše vode

Svi znaju da je vrlo zdravo i bitno piti dovoljno vode i održavati tijelo hidratizovanim. No, to ne znači da prije vježbanja trebate u sebe uliti litru tečnosti. Umjesto toga, pijte malene količine za vrijeme samog vježbanja. Previše vode može napuniti vaš stomak što može dovesti do grčeva ili neugodnoj osjećaja mučnine.

Hrana

Ako se ne osjećate spremnom za vježbanje, probajte popiti espresso prije treninga. Runtastic spominje kako su određene studije navele da kafa ima pozitivan učinak na tijelo i performanse jer kofein stimuliše nervni sistem i neurotransmitere. Takođe, možete početi praktikovati power nap od 15 ili 20 minuta. Taman toliko biće dovoljno da kofein počne djelovati.

(miss7zdrava.24sata.hr)

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • + 381 69 625 167 (Novi Sad, Srbija)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top