Super User dec 06, 2016 - 571 Views

Alkoholna pića, može, ali u poznim godinama Featured

Čaša crnog vina podstiče cirkulaciju i dobra je za krvnu sliku, a jedno pivo poslije ručka poboljšava varenje, da li su to samo izgovori ili alkohol zaista djeluje u svim starosnim dobima?

Ako se pridržavamo one stare da u svemu treba imati mjeru, to se odnosi i na alkoholna pića, bez obzira na to da li je riječ o vinu, pivu ili nekom dugom žestokom piću.

Jedno istraživanje pokazalo je da kod starijih osoba, umjereno konzumiranje alkohola može da poboljša epizodno pamćenje, tj. sposobnost pamćenja specifičnih događaja.

“Naši rezultati ukazuju na to da osobe starije od 60 godina koje konzumiraju jednu do dvije čaše alkohola dnevno imaju bolje kognitivno funkcionisanje i veći obim hipokampusa od trezvenjaka”, objasnio je vođa istraživanja Brian Dauner, sa Univerziteta u Teksasu. U izvještaju pomentog istraživanja navodi se da je potpuno nebitno o kakvom se alkoholu radi, vino, pivo, žestoka pića, potpuno je isti efekat.

Umjerena količina alkohola, takođe, može da poveća oslobađanje hemijskih supstanci u mozgu koje utiču na funkcije obrade podataka. Nažalost, ovi pozitivni efekti na mozak mogu se osjetiti samo u poznim godinama života.

Alkohol ne djeluje na isti način na mozak mlađe osobe. Kod mlađih osoba, alkohol blokira ćelije mozga, kognitivna aktivnost usporava se i smanjuje, zato se mladima nikako ne preporučuje konzumiranje alkoholnih pića.

ljpotaizdravlje.ba

Tagged under

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top