Marketing mar 19, 2018 - 612 Views

Mladi odlučili odbaciti predrasude i zajedno krenuti naprijed Featured

regeneracija

Učesnici USAID-ovog projekta re:Generacija, Ambasadori pomirenja, danas su bili u posjeti Doboju gdje su održali zanimljivu radionicu sa svojim vršnjacima, Udruženjem studenata i članovima Omladinske novinske akcije.

Radionica je upriličena u dobojskom „Američkom kutku“, a učesnici su imali zadatak da diskutuju o postojećim predrasudama, kao i o načinima njihovog prevazilaženja. Zbog čega imamo predrasude, zašto ne vjerujemo u istinitost nečijih iskaza i da li etnička pripadnost onoga ko ih izgovara ima veze s tim, pokazala je ova zanimljiva igra, ali i poučna diskusija koja je uslijedila nakon nje. Zajednički razgovor o ovoj temi ponukao je učesnike da počnu detektirati i odbacivati vlastite predrasude, a da dobrobit prepoznaju u razumijevanju i poštivanju drugih te zajedništvu i jednakosti s njima.

Projekat USAID-a, re:Generacija, koji implementira Međunarodni republikanski institut u BiH i udruženje Magacin Kabare, ima za cilj da educira i motivira mlade da zagovaraju pomirenje i suživot svih naroda, naročito među mlađim generacijama. Zadatak Ambasadora pomirenja je da organiziraju kreativne radionice i akcije u svojim zajednicama i tako utiču na podizanje svijesti o predrasudama i neophodnosti pomirenja i zajedničkog djelovanja u njihovim sredinama, ali i izvan njih.

O re:Generaciji će krajem godine biti prikazan dokumentarni film koji su mladi aktivisti snimali uporedo sa realizacijom ovog projekta. Film će biti svojevrsni pečat i dokument ovog društveno-odgovornog projekta, a biće prikazan širom Bosne i Hercegovine.

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top