Marketing maj 28, 2018 - 824 Views

Glavobolje hrvatskih poslodavaca zbog nedostatka radnika Featured

Problem nedostatka radne snage u ugostiteljstvu, trgovini i ostalim uslužnim, ali i drugim djelatnostima zadaje velike glavobolje poslodavcima u Hrvatskoj.

"Dragi naši, kako još nismo uspjeli pronaći konobarice ili konobare, privremeno vas ne možemo uslužiti za stolom, pa vas ljubazno molimo da odete do prodajnog pulta i obratite se prodavačicama."

Sadržaj je to natpisa koji već duže vrijeme dočekuje goste u popularnoj pulskoj poslastičarnici u kojoj, nakon zimske pauze, još traje bezuspješna potraga za personalom neophodnim da bi se organizovalo poslovanje i zakoračilo u novu ljetnu sezonu. Ali nije u pitanju samo pomenuta poslastičarnica, jer se problem nedostatka radne snage u ugostiteljstvu, trgovini i ostalim uslužnim djelatnostima, koji se nazirao još lanjske sezone, uoči špica sezone razbuktao doslovce poput šumskog požara i ozbiljno pogodio znatan dio sektora u najvećem istarskom gradu. U Puli i okolini na sve strane nedostaje kuvara, konobara i pratećeg ugostiteljskog personala, a problem, u najvećem broju slučajeva, više ne predstavljaju čak ni visina plate ili pregovori o uslovima rada, već to što se na konkurse ili oglašena slobodna radna mjesta često ne javlja niko zainteresovan za te poslove.

Tokom iduće dvije godine u Hrvatskoj je u planu energetski obnoviti oko 600 višestambenih zgrada u vrijednosti milijardu kuna pa gotovo svim fasaderskim preduzećima ili firmama treba dvostruko veći broj fasadera, rečeno je u Hrvatskom udruženju fasadera.

Predsjednik Udruženja Juro Tunanović rekao je da svi nastoje posao obaviti što je moguće jeftinije, dok istovremeno nema dovoljno radnika pa je nastao nesrazmjer između cijena obnove zgrada i plata radnika. Tunanović smatra da su poslodavci prinuđeni da povećaju satnice radnika.

"Preostale radnike moramo držati kao kap vode na dlanu", dodao je i naglasio da je izgledno da će obnova ili drugi građevinski radovi postati izuzetno skupi, jer će cijena rada biti visoka. Fasaderi imaju ugovorene poslove za godinu dana i stalno dobijaju nove upite. Rekao je da se događa da se za obnovu niko ne javlja.

Sekretar Udruženja Dževad Osojkić dodao je da su najbolji radnici otišli u inostranstvo, a da poslodavci preko zavoda za zapošljavanje ne mogu dobiti kvalitetnog radnika.

(Poslovni.hr)

Izdvajamo

Popularni članci

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top