Marketing maj 29, 2018 - 764 Views

Nove mjere EU: Štapići za uši i slamke odlaze u istoriju? Na meti i ribolovačka oprema? Featured

S obzirom na rastuću količinu štetne plastike koja svoj put nađe u okeanima i morima, Evropska komisija danas je objavila prijedloge novih EU pravila koja se bave upotrebom 10 jednokratnih plastičnih proizvoda te napuštenom ribolovnom opremom, predmetima koji se najčešće mogu pronaći na evropskim plažama i u morima.

Nakon što se 2015. godine pozabavila pitanjem plastičnih vrećica, 72 odsto Evropljana smanjilo je korištenje plastičnih vrećica u svom životu, pokazuju podaci Eurostata. EU sada skreće pažnju na 10 plastičnih proizvoda te na dijelove ribolovne opreme, koje zajedno čine 70 odsto smeća u evropskim plavetnilima.

Različita pravila za različite proizvode

Provođenje ovog prijedloga pokušaće smanjiti količinu korištenja 10 ključnih plastičnih proizvoda za više od pola. Time će izbjeći štetu za okolinu koja bi do 2030. godine mogla iznositi čak 223 milijardi evra. Iz Komisije su upozorili, ako nastavimo ovakvim tempom, kako će do 2050. godine u morima biti više plastike nego riba.

Ovo su neke od predloženih mjera kojima će se to nastojati spriječiti:

Zabrana određenih plastičnih proizvoda: Tamo gdje su alternative dostupne i cjenom pristupačne, plastični proizvodi biće zabranjeni na tržištu. Zabrana će se primjenjivati za štapiće za uši, pribor za jelo, plastične tanjure, slamke, miješalice za piće i držače za balone, koji će morati biti izrađeni isključivo od održivih materijala.

Smanjenje korištenja plastike: Države članice moraće smanjiti upotrebu plastičnih spremnika za hranu i piće. To mogu postići postavljanjem nacionalnih ciljeva smanjenja, postavljanjem alternativnih proizvoda u trgovinama ili osiguravanjem da se jednokratni plastični proizvodi ne mogu dobiti besplatno.

Obveze proizvođača: Proizvođači će pomoći u pokrivanju troškova poslovanja i čišćenja otpada, kao i u podizanu svijesti o štetnosti plastičnog otpada, kao što su plastične boce, folije, čaše, opušci cigareta, vlažne maramice, baloni i plastične vrećice. Za razvoj alternativnih proizvoda koji manje zagađuju, dobiće podsticaje.

Prikupljanje boca: Zemlje članice biće obvezne prikupiti 90 odsto svih plastičnih boca u opticaju do 2025. godine, na primjer, kroz politiku povrata.

plastikaOznačavanje: Za određene proizvode zahtijevaće se da na sebi imaju jasno i standardizovano pojašnjenje na koji ih se način trebaju odlagati te upozorenje o njihovom negativnom uticaju na okolnu. To će se odnositi na higijenske ručnike, vlažne maramice i balone.

Mjere za podizanje svijesti: Zemlje članice biće obvezne podići svijest potrošača o negativnom uticaju plastike i ribolovne opreme za okolinu, a moraće poraditi i na osvješćivanju ljudi o mogućnostima njihovog recikliranja i raspolaganja takvim otpadom.

Kada je riječ o ribolovnoj opremi, koja čini oko 27 odsto svog plastičnog otpada na plažama, Komisija će u poraditi na postojećem okviru koji se bavi odgovornošću proizvođača plastične ribolovne opreme. Prema prijedlogu Komisije, proizvođači plastične ribolovne opreme biće dužni pokriti troškove sakupljanja otpada te mjera podizanja svijesti o njihovoj štetnosti.

Dodatno, piše Deutsche Welle, za svaki kilogram plastičnog otpada koji nisu reciklirale, države članice EU trebaće uplatiti određeni iznos u EU budžet.

Kako pojašnjavaju iz Evropske komisije, nova pravila su razmjerna i prilagođena kako bi stvorila najbolje rezultate, zbog čega će se različite mjere primjenjivati za različite proizvode.

"Komisija je obećala da će se baviti velikim pitanjima, a plastični otpad je veliki problem. Evropljani moraju djelovati zajedno kako bi ga riješili jer plastika završava u našem zraku, na našem tlu, u našim okeanima i u hrani. Ovi prijedlozi smanjiće prisutnost jednokratnih plastičnih proizvoda na policama supermarketa kroz niz mjera. Neke od tih predmeta ćemo u potpunosti zabraniti i zamijeniti ih čišćim alternativama, kako bi građani i dalje mogli koristiti svoje omiljene proizvode", rekao je potpredsjednik EK Frans Timmermans zadužen za održivi razvoj.

Prijedlozi Komisije uskoro bi trebale ići će u Evropski parlament i Evropski savjet na usvajanje. Kako bi obilježili Svjetski dan zaštite okoline, Komisija će 5. juna pokrenuti i kampanju podizanja svijesti širom EU kako bi istakla ulogu pojedinaca u borbi protiv zagađenja okoline.

(nezavisne.com)

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top