Dario sep 25, 2018 - 790 Views

Doboj iz Vazduha na drugačiji način(Video) Featured

Tumačenje imena grada

Kao raskršće puteva i rijeka: Bosne, Spreče i Usore, naš Doboj je oduvijek imao i strateški i geografski i svaki drugi značaj. Njegova stara tvrđava bila je bastion i branik pred upadom neprijatelja u centralnu Bosnu. Stoga su se u dolini ispod stare gradine odigrali mnogi bojevi, pa je od DOLINE BOJEVA nastalo i ime DOBOJ.

Postoje i druga tumačenja nastanka imena grada. Branko Belić, dugogodišnji kustos i direktor Muzeja u Doboju, u svojoj publikaciji „Stari Doboj – u riječi i slici” (2003.) nastoji i da na sljedeći način pretpostavi nastanak imena Doboj:

„... Dva su polazišta u tumačenju značenja ovog imena. Prvo, do je prefiks imenici boj, koja znači bitku. Po drugom tumačenju, dob je osnova i označava dobro mjesto, položaj, što nije rijedak slučaj u našoj toponimiji. Danas je, poslije nalaza tragova ranog srpskog utvrđenja tipa gradište na ovoj lokaciji, moguće razmišljati i o takvom tumačenju značenja imena Doboj koje je nastalo od riječi na-boj, a koje označava gradnju od nabijene zemlje.Ovaj termin se i danas koristi, npr. kuća na dva boja i sl.”

Zahvaljujemo se na videu Studiu FOKUS

Ukratko o studiu FOKUS

* Tu smo da Vaše najljepše trenutke zabilježimo na najneobičniji i najmaštovitiji način.

* Više od 15 godina iskustva

* Cilj nam je ispričati vašu priču kroz umjetnost videa i fotografije, rađenih vrhunskom kvalitetnom opremom s kojom će foto i video produkcija biti uređena do najviših standarda.

+387 66 716 530

Tagged under

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top