Dario nov 24, 2018 - 769 Views

Osnovna škola dobila mikro bit uređaj Featured

ŠAMAC - Osnovna škola /OŠ/ "Šamac" dobila je mikro bit uređaj, u okviru projekta "Škola za 21. vijek", koji će pomoći učenicima da lakše savladaju programiranje.

 

Pedagog u OŠ "Šamac" Vanja Tomašević rekla je da su u okviru projekta formirali sekciju, klub za kodiranje, s ciljem osposobljavanja učenika za digitalnu pismenost.

U klubu za kodiranje 20 šamačkih osnovaca istraživaće mogućnosti programiranja i upotrebe digitalnih tehnologija u nastavi, smatrajući da će im nova znanja i vještine, prilagođene digitalnom dobu, pomoći prilikom izbora zanimanja.

"Cilj je da u školi promovišemo mikro bit kako bi se uključio veći broj djevojčica, za sada imamo jednu i 19 dječaka. Prednost kluba je što svi učenici mogu da programiraju i rade u programu `skript bloks`", rekla je Tomaševićeva.

Prema njenim riječima, učenici mogu sami da istražuju po internetu sve što ih zanima, uključujući mikro bit, čime se podstiče njihov istraživački duh, a nastavnici služe kao pomoć.

Tomaševićeva je dodala da mikro bit spaja predmete prirodno-matematičke grupe, a u planu je da učenici u okviru tih predmeta osmisle nešto i povežu sa određenom nastavnom jedinicom.

Direktor OŠ "Šamac" Slobodan Čeliković rekao je da ova škola učestvuje u projektima koje sprovodi Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i da prati informacione tehnologije.

"U svakom kabinetu imamo po jedan računar, imamo 4D učinioce, kabinet informatike sa 15 računara, a u narednom periodu planiramo da ubacimo i nove radne stolove", naveo je Čeliković.

Šamačka škola je jedna od 15 škola iz Republike Srpske uključenih u projekat "Škola za 21. vijek", koji realizuje Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske, u saradnji sa Britanskim savjetom u BiH.

Osam nastavnika šamačke škole završilo je obuku koju je organizovao Britanski savjet, a koja podrazumijeva razvoj kritičkog mišljenja i digitalnih vještina kod učenika.

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top