Dario maj 01, 2020 - 195 Views

Košarac s direktorom EBRD-a u BiH: Akcenat na podršci turizmu Featured

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas sa direktorom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuelom Nesl o saniranju posljedica virusa korona na privredu u BiH.

 

Akcenat današnje videokonferencije bio je na podršci EBRD-a turističkom sektoru, te preduzetništvu, digitalizaciji i pomoći malim i srednjim preduzećima.

Košarac je kazao da će se, u cilju oporavka privrede, značajno zalagati za promociju i kupovinu domaćih proizvoda, te da će podržati  inicijative u tom pravcu. On je zatražio da EBRD obezbijedi dodatne instrumente podrške malim i srednjim preduzećima u BiH, koja posluju u oblasti trgovine, poljoprivrede, a posebno proizvodnje hrane, kako bi se što prije digitalizovala, te postala konkurentnija i mogla svoje proizvode prodavati preko onlajn platformi. Ministar Košarac podržao je saradnju EBRD-a sa entitetskim vladama.

Sagovornici su razmijenili mišljenje i o turističkoj inforastrukturi. Košarac  je informisan da EBRD zajedno sa EU priprema dodatna sredstva koja u saradnji sa komercijalnim bankama u BiH želi učiniti dopstupnim kako privatnom, tako i javnom sektoru, za unapređenje turističke infrastrukture i sanacije posljedica epidemije korona virusa.

Košarac je naglasio da EBRD treba da razmotri mogućnost da unutar svojih infrastrukturnih projekata, planiranih u BiH, uvede dodatnu komponentu, na način da se na glavnim putnim pravcima kroz BiH jasno mapiraju vodeći turistički potencijali kako bi se domaći gosti i strani turisti mogli u svakom momentu upoznati o potencijalima koje BiH pruža.

Ministar je istakao da je sa nadležnim entitetskim ministrima razmotrio mogućnost da se kroz program vaučera domaćim gostima pomogne da ostvare što veći broj noćenja u domaćim turističkim destinacijama.

On je izrazio spremnost da u narednom periodu organizuje videokonferenciju na kojoj će biti prisutne delegacije EBRD-a, UNDP-a, USAID-a i drugih međunarodnih finansijskih institucija, te nadležni entitetski ministri i predstavnici turističkih organizacija u BiH kako bi se određene mjere i koraci pomoći turizmu operalizovali, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH

Nezavisne

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top