Dario maj 01, 2020 - 102 Views

Korona "ukrala" i Praznik rada, ostaje optimizam u bolje sutra Featured

BANJALUKA, SARAJEVO - Za nas, bivše uposlenike "Agrokomerca", stanovnike Velike Kladuše i šire, Prvi maj ostaje samo simbolično datum koji je pohranjen na papiru, dok u praksi znači jednu veliku tugu, nezadovoljstvo i hendikep za sve ljude koji pamte lijepe dane Praznika rada u Titovo doba.

 

Rekao je to za "Nezavisne" Enver Munjaković, bivši radnik "Agrokomerca", koji je u nekadašnjem privrednom gigantu proveo 22 godine.

"Poslije rata, zato što sam bio na strani pravde i istine, ostao sam bez posla. Mi, bivši radnici, ostali smo bez radnih mjesta i egzistencije i u takvim okolnostima Prvi maj ima sasvim malo značenje. Dioničari 'Agrokomerca', koji su otjerani iz te firme, danas su najbogatija sirotinja na svijetu", rekao je Munjaković.

On je bez posla ostao davno, a njegovu sudbinu danas doživaljavaju mnogi radnici. Zbog situacije u vezi sa virusom korona, koja je ugrozila ali i ugasila brojna radna mjesta, radnicima nije do slavlja, a preostalo im je samo da budu optimisti da će biti bolje.

Sindikalne vođe ističu da se Praznik rada danas obilježava u strahu za život i egzistenciju.

"Praznik rada, od kad je svijeta i vijeka, praznovao se na različite načine. Uvijek smo imali i protestnu šetnju i zahtjeve, i poruke našim partnerima. Ove godine imaćemo sve to, samo na drugačiji način, jer ovo što nam se dešava nismo zapamtili", kaže Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske.

Kako je dodala, radi se u potpuno nenormalnoj situaciji, koja je nabijena velikim emocijama, odnosno strahom za sudbinu prije svega života, a onda i egzistencije.

"Ovog Prvog maja umjesto da su radnici u protestnoj koloni, ili poslije toga da se nalaze na nekim izletištima, na snazi će biti policijski čas. Na snazi je zabrana okupljanja i šetnje, jer Republikom Srpskom, ali i dobrim dijelom ove planete, hara potpuno nepoznat virus, na koji još uvijek ljudski um nije odgovorio", navela je Mišićeva.

Po njenim riječima, nikad nije bilo gore, niti više straha za zdravlje, opstanak, egzistenciju, strahom da se ne izgubi radno mjesto, da li će biti plate, i šta nas uopšte čeka. Mišićeva je istakla da je za Srpsku i njenu ekonomiju najvažniji radnik.

Isto smatra i Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, koji ističe da je novonastala situacija u vezi sa virusom korona pokazala da ni država ni poslodavci radnike ne smatraju ljudima koji imaju pravo na dostojanstven život i rad.

"Nikada nije bila gora ni teža situacija", naveo je Šatorović u izjavi za "Nezavisne". On dodaje da vodilja ovog Prvog maja treba biti to da poslodavci nisu ti koji uplaćuju poreze i doprinose od čega se finansira kompletan javni sektor, već su radnici ti koji zarađuju i za državu, i za poslodavce, i za sebe.

"Dakle, posljednji u tom lancu su nažalost radnici, kojima, kada podmire sve ove nezasite, i jedne i druge, ostaje vrlo malo za bilo kakvo preživaljavanje", naveo je Šatorović.

 

Dodao je da je Prvi maj do sada bio jedini dan kada je radnik osjećao da ima svoj praznik.

"Definitivno, sada imamo strah za zdravlje i egzistenciju. Radnici su ti koji su najizloženiji u ovoj pandemiji. I to ne samo zaposleni u zdravstvenom sektoru, policiji... Tu su i predstavnici medija i tako dalje", naveo je Šatorović.

On je svim radnicima u BiH i svijetu čestitao Prvi maj i poželio im da više nijedan Praznik rada ne dočekaju u ovakvom ambijentu.

"Trebamo biti optimisti, trebamo mijenjati stvari na bolje i očekujemo da ova kriza, na neki način, zbije radnike i da u narednom periodu pokažu više jedinstva i odlučnosti za promjenama stvari na bolje", naglasio je Šatorović.

Nzavisne

Izdvajamo

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top